VBstudioz

Üdvözlöm a honlapomon!

Vörös B. Zoltán vagyok, ifjúsági, és médiamunkás a VBstudioZ alapítója. Bővebben kifejtve, újságíró, riporter, műsorvezető, hang, és fénytechnikus, operatőr, vágó, fotós, marketing, és kommunikációs tanácsadó, gyakorlati oktatás vezető, ifjúságsegítő.

A sok tevékenység ellenére, én sem vagyok polihisztor, így mindig vannak munkatársaim, akikkel a szakmában elterjedt közvetlen stílusban beszélgetünk. Ez nem lesz másként ezeken az oldalakon sem, hiszen az ügyfeleim legtöbbje is így kommunikál. Ezért, nem látom értelmét a fontoskodó körülményeskedésnek.

Mi van a honlapon?

Az egyes tevékenységek, és önmagam bemutatásán túl, folyamatosan frissülő információban gazdag gondolatok, média, marketing, kommunikáció, és rocktörténet témakörökben. Nem feledkeztem meg a fotókról, videó, és hanganyagokról sem. Jó böngészést kívánok!

Néhány szó rólam.

A VBstudioz története 1990-ben kezdődött. Ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a tánc, kortárssegítés, és a tanulás mellett, zenével, hangosítással, konferálással, műsorvezetéssel, fotózással, újságírással.  A zenélés (gitár, billentyű, dob) hobbi maradt, fő (kereskedelmi, és biztonságtechnikai) munkahelyem mellett, lemezlovasként, hangtechnikusként, és műsorvezetőként ténykedtem az 1990-es években szerte az országban. Először csak színpadon, majd vendégként több rádióban is. Többé – kevésbé rendszeresen, Szegeden a Tisza Rádióban, bukkantam fel, ami akkoriban a vezető kereskedelmi rádió volt. Ez 2000-től vált állandóvá, igaz ekkor már non-profit közszolgálati rádió lett. Később én vettem át a rádió szakmai vezetését, amit 2011-ig folytattam.

elso nagyobb pukltom reszléete soundcraft-viennaMarketinggel és kommunikációval a kilencvenes évek közepén kezdtem foglalkozni. A diákújságírói, és műsorvezetői, valamint a kereskedelemben (ami az egyik első szakmám) szerzett tapasztalataimat, és szakirányú képzéseken (pl: manager tréning) szerzett ismereteket felhasználva. Az internet elterjedésével honlapok, plakátok, reklámanyagok készítésével egészítettem ki jövedelmem. Sok kisvállalkozásnak és egyesületnek segítettem rendezvényei, termékei népszerűsítésében. Az ifjúsági munkát sem hagytam abba, hiszen animátorként, és kortárs segítőként (mentor) és képzőként rendszeresen foglalkoztam fiatalokkal.

Az új évezredtől állandó tagja lettem a Tisza Rádió stábjának, mint technikus, és műsorvezető, és hírszerkesztő.  Később már én is oktattam.  Munkatársaimmal elindítottunk egy helyi kulturális honlapot, ami minden szegedi kulturális közéleti eseménnyel foglalkozott.2003-tól gyakornokokkal is foglalkoztam. Amikor a Kárász K.h. Egyesület lett a rádió üzemeltetője lehetőségem nyílt a civil szervezetek működtetését is megtanulni. A nem formális oktatás fogásait elsajátítva, alakítottam ki hatékony képzési rendszert ami teljesen kezdők számára is lehetőséget nyújt kipróbálni a médiatevékenységet. A tevékenységünk egyik fő eleme a fiatalok közéletbe történő bevonása volt a médiatevékenység által. így aktív állampolgárokká válhatnak, a pályázatok pedig sok lehetőséget adnak a fejlődésre.

2005-től Budapesten az RTL klub, és a Magyar Televízió biztosította a gyakorlati helyet az egyetemi (SZTE) tanulmányaimhoz. Itt még jobban tudtam fejleszteni magam a hangvágás, filmkészítés, szerkesztés, televízió technika területén. Nemcsak a szerkesztőségekben, hanem a marketing, és reklám osztályon is kaptam feladatokat Így még több gyakorlatra tettem szert a reklámszakmában.. A Tisza Rádióban havi egy órában folytattam tovább a rocktörténeti műsoromat., valamint hétvégenként tréningeket tartottam a gyakornokoknak. Szakdolgozatom a reklám, történetéről, és társadalmi, pszichológiai hatásáról , technikai fejlődéséről írtam. Részt vettem Európai uniós újságíró akadémián, és több(pl: Mobilitás) önkéntes képzésen is.

A rádiónál töltött éveim alatt megtanultam a civil szervezetek működtetését. Az önkéntesek gyakornokok képzését a nem formális módszereket előnyben részesítve dolgoztuk ki. Ezt a szakmát nem is lehet más módszerrel megtanulni. A média állandó fejlődést követel, állandó tanulást. Ezért magamat is folyamatosan fejlesztem keresve az új lehetőségeket.

2006-tól lettem szakmai vezető a rádiónál. Másfél évig a marketing, és a pályázatírás is feladatom volt. Munkatársaimmal megújítottuk a gyakornoki programot, és stabil alapokra helyeztük a nehezen finanszírozható kisközösségi műsorszolgáltatót. Megnövelt műsoridő, hatékonyabb reklámtevékenység, több saját rendezvény és növekvő hallgatottság jellemezte ezt az időszakot. A Rádió adottságait kihasználva versenyképes marketing csomagot alakítottunk ki kisvállalkozások, és civil szervezetek részére. Hívtak középiskolákba is előadást tartani média témában. Szeretem, amikor átadhatom az évtizedek tapasztalatát, és megmutathatom a média valódi világát a fiataloknak.

Jelenleg, munkatársaimmal, a szegedkultur.hu kulturális portált üzemeltetjük, segítjük a média kommandó csapatát. Az Improstúdió marketing, és szervező csapatát. Marketing és kommunikációs tanácsadás, tréningek, hang, és filmszerkesztés, kiadványok, szórólapok, honlapok tervezése, műsorvezetés is a tevékenységünk része. 2013 decemberétől az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont  munkatársaként (aminek a tervezéséből is kivettem a részem) folytatom ifjúságsegítői feladataimat. A média területért vagyok felelős.

Vörös B. Zoltán