VBstudioz

Üdvözlöm a honlapomon!

Vörös B. Zoltán vagyok, ifjúsági,kulturális és médiaszakember a VBstudioZ alapítója. Bővebben kifejtve, újságíró, riporter, műsorvezető, hang, és fénytechnikus, operatőr, vágó, fotós, marketing, és kommunikációs tanácsadó, gyakorlati oktatás vezető, tréner, kulturális szakember ifjúsági szakember,…. és még sok más

A sok tevékenység ellenére, én sem vagyok polihisztor, (Talán egy kicsit mégis?) így mindig vannak munkatársaim, akikkel a szakmában elterjedt közvetlen stílusban beszélgetünk. Ez nem lesz másként ezeken az oldalakon sem, hiszen az ügyfeleim legtöbbje is így kommunikál. Ezért, nem látom értelmét a fontoskodó körülményeskedésnek.

Mi van a honlapon?

Az egyes tevékenységek, és önmagam bemutatásán túl, folyamatosan frissülő információban gazdag gondolatok, média, marketing, kommunikáció, ifjúsági szakma, és rocktörténet témakörökben. Nem feledkeztem meg a fotókról, videó, és hanganyagokról sem. Jó böngészést kívánok!

Néhány szó rólam (vagy egy kicsit több):

A VBstudioz története 1990-ben kezdődött. Ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a tánc, kortárssegítés, és a tanulás mellett, zenével, hangosítással, konferálással, műsorvezetéssel, fotózással, újságírással.  A zenélés (gitár, billentyű, dob) hobbi maradt, fő (kereskedelmi, és biztonságtechnikai) munkahelyem mellett, lemezlovasként, hangtechnikusként, és műsorvezetőként ténykedtem az 1990-es években szerte az országban. Először csak színpadon, majd vendégként több rádióban is. Többé – kevésbé rendszeresen, Szegeden a Tisza Rádióban, bukkantam fel, ami akkoriban a vezető kereskedelmi rádió volt. Ez 2000-től vált állandóvá, igaz ekkor már non-profit közszolgálati rádió lett. Később én vettem át a rádió szakmai vezetését, amit 2011-ig folytattam.

Ifjúsági területtel folyamatosan foglalkoztam mindig akadtak mentoráltak, akiket segítenem kellett. 1997-98-ban leírtam egy ifjúsági közösségi tér tervezetét, amit az évek során aktualizáltam az adott gazdasági és társadalmi környezetre. Egy ilyen tér kialakításán dolgoztam a Tisza Rádiós éveim alatt is. Szerettem volna egy széles tevékenységi körrel rendelkező szervezetet létrehozni, ami segíti a fiatalokat a társadalmi beilleszkedésben, a közösségi életben aktív felnőtté válásban. Ez később többé kevésbé a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpontban materializálódott. Örülök, hogy Vajda Árpád, aki a MOBILITÁS  regionális irodáját vezette, foglalkozott a témával, amikor megkerestem ezzel az ötlettel. Magyar Szabolcs, aki az Ifjúsági Ház munkatársaként kapta meg a Tisza Rádió felügyeletét, szintén érdeklődét tanúsított. Olyannyira, hogy ő kapta meg a szakmai vezetői státuszt a D2 alapításakor. Szakmai tapasztalata, és szaktudása sokat segített az első időszakban. Kettejük nélkül ma nem lenne D2 és az én terveimet is sokkal nehezebben lehetett volna valóra váltani. Igaz, még sok ötlet hever a fiókban, amit nem sikerült eddig megvalósítani. Annak is örülök, hogy én lehetek a harmadik a szakmai rangsorban utánuk a D2 csapatában. (és talán a szűkebb környezetemben is.) A széleskörű ifjúságszakmai, és média, kulturális és vezetői szaktudásom, tapasztalatom okán, valamint az eltelt időt tekintve.

elso nagyobb pukltom reszléete soundcraft-viennaMarketinggel és kommunikációval a kilencvenes évek közepén kezdtem foglalkozni. A diákújságírói, és műsorvezetői, valamint a kereskedelemben (ami az egyik első szakmám) szerzett tapasztalataimat, és szakirányú képzéseken (pl: manager tréning) szerzett ismereteket felhasználva. Az internet elterjedésével honlapok, plakátok, reklámanyagok készítésével egészítettem ki jövedelmem. Sok kisvállalkozásnak és egyesületnek segítettem rendezvényei, termékei népszerűsítésében. Az ifjúsági munkát sem hagytam abba, hiszen animátorként, és kortárs segítőként (mentor) és képzőként rendszeresen foglalkoztam fiatalokkal.

Az új évezredtől állandó tagja lettem a Tisza Rádió stábjának, mint technikus, és műsorvezető, és hírszerkesztő.  Később már én is oktattam.  Munkatársaimmal elindítottunk egy helyi kulturális honlapot, ami minden szegedi kulturális közéleti eseménnyel foglalkozott.2003-tól gyakornokokkal is foglalkoztam. Amikor a Kárász K.h. Egyesület lett a rádió üzemeltetője lehetőségem nyílt a civil szervezetek működtetését is megtanulni. A nem formális oktatás fogásait elsajátítva, alakítottam ki hatékony képzési rendszert ami teljesen kezdők számára is lehetőséget nyújt kipróbálni a médiatevékenységet. A tevékenységünk egyik fő eleme a fiatalok közéletbe történő bevonása volt a médiatevékenység által. így aktív állampolgárokká válhatnak, a pályázatok pedig sok lehetőséget adnak a fejlődésre.

2005-től Budapesten az RTL klub, és a Magyar Televízió biztosította a gyakorlati helyet az egyetemi (SZTE) tanulmányaimhoz. Itt még jobban tudtam fejleszteni magam a hangvágás, filmkészítés, szerkesztés, televízió technika területén. Nemcsak a szerkesztőségekben, hanem a marketing, és reklám osztályon is kaptam feladatokat Így még több gyakorlatra tettem szert a reklámszakmában.. A Tisza Rádióban havi egy órában folytattam tovább a rocktörténeti műsoromat., valamint hétvégenként tréningeket tartottam a gyakornokoknak. Szakdolgozatom a reklám, történetéről, és társadalmi, pszichológiai hatásáról , technikai fejlődéséről írtam. Részt vettem Európai uniós újságíró akadémián, és több(pl: Mobilitás) önkéntes képzésen is.

A rádiónál töltött éveim alatt megtanultam a civil szervezetek működtetését. Az önkéntesek gyakornokok képzését a nem formális módszereket előnyben részesítve dolgoztuk ki. Ezt a szakmát nem is lehet más módszerrel megtanulni. A média állandó fejlődést követel, állandó tanulást. Ezért magamat is folyamatosan fejlesztem keresve az új lehetőségeket.

2006-tól lettem szakmai vezető a rádiónál. Előtte is elláttam vezetői feladatokat, felelős szerkesztőként, de ekkor került hozzám a rádió teljes felügyelete. Több, mint másfél évig a marketing, és a pályázatírás is feladatom volt. Szakmai vezetőként a pénzügyeken kívül, minden hozzám tartozott. Pénzügyekkel csak a pályázatok kapcsán foglalkoztam. Ez az egyesület mindenkori elnökének volt a feladata. Munkatársaimmal megújítottuk a gyakornoki programot, és stabil alapokra helyeztük a nehezen finanszírozható kisközösségi műsorszolgáltatót. Megnövelt műsoridő, hatékonyabb reklámtevékenység, több saját rendezvény és növekvő hallgatottság jellemezte ezt az időszakot. A Rádió adottságait kihasználva versenyképes marketing csomagot alakítottunk ki kisvállalkozások, és civil szervezetek részére. Hívtak középiskolákba is előadást tartani média témában. Szeretem, amikor átadhatom az évtizedek tapasztalatát, és megmutathatom a média valódi világát a fiataloknak.

2012-ben újragondoltam a pár évvel azelőtt megszüntetett kulturális weboldalt.  Végül úgy döntöttem, hogy most minden megvan ami a folyamatos üzemhez kell. Ezért megalapítottam  szegedkultur.hu, néven, ami ma is az én tulajdonomban van, és munkatársaimmal együtt közösen üzemeltetjük. Az Improstúdió marketing, és szervező csapatát is segítettem néhány évig,  a szervezet fejlődött, és átvette a Kelemen László színitanoda üzemeltetését. Társulatuk sok helyen fellépett, sőt, a társulat egykori tagjai által alapított és a ma is működő Genéziusz Színház is sokat köszönhet az egyesületnek.

Jelenleg, munkatársaimmal, a szegedkultur.hu kulturális portált üzemeltetjük, segítjük a média kommandó csapatát.  Marketing és kommunikációs tanácsadás, tréningek, hang, és filmszerkesztés, kiadványok, szórólapok, honlapok tervezése, műsorvezetés is a tevékenységünk része. 2013 decemberétől az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont  alapító munkatársaként (aminek a tervezéséből is kivettem a részem) folytatom ifjúságszakmai feladataimat. A többek között média területért vagyok felelős, és segítem a vezető Magyar Szabolcs munkáját. Szerencsére széleskörű szakmai és vezetői tapasztalatom van, amit felhasználhatok.

Vörös B. Zoltán