Kiből lehet médiás?

mikrofonPár perc hírnév mindenkinek jár, de mi van akkor, ha ez nem elég? A hírekbe könnyedén bekerülhet bárki, akinek van mobiltelefonja, és jókor van jó helyen, valamint nem felejt el, fotózni vagy videózni. Attól azonban még nem lesz médiás valaki, hogy egyszer sikerült elcsípni egy jó sztorit, és megosztotta a neten, amit átvett a tévé. Kezdetnek nem rossz, de ehhez azért több kell.

 

Kik a médiások, és mit csinálnak?

Sokan még mindig azzal a kevés képernyőn, vagy mikrofon mögött dolgozó ismert emberrel azonosítják e fogalmat, akit nap, mint nap látnak, hallanak. Pedig a média kifejezés sokkal több dolgot foglal magába, rengeteg olyan ember dolgozik média területen, akit nem látunk, hallunk, nélkülük mégsem működne a rendszer.  Gondoljunk a technikai dolgozókra, akik az eszközök üzemeltetését, karbantartását végzik a stúdiókban, adóállomásokon, szerverházakban, és egyéb helyeken. Műsorvezetőkön kívül találunk még szerkesztőket, riportereket, vágókat (nem a kvíz királyra gondoltam) operatőröket, hangmérnököket, menedzsereket, marketingeseket, informatikusokat, és még sok egyéb munkakört, akik mind a médiások közé tartoznak, hiszen itt dolgoznak, működtetik ezt a csodálatos gépezetet. Mindezt azért, hogy képben legyünk, ismeretet szerezzünk, szórakozzunk.

A felsorolásból kitűnik, hogy médiás sokféleképpen lehetsz, csak rajtad múlik, hogyan válsz azzá, és valójában mennyire is akarod, hogy itt dolgozz. Ha némi élt vélsz felfedezni az előző mondatban nem véletlen. szándékosan próbállak elbizonytalanítani azzal, hogy gondold végig, mit is jelent ez a szakma. Nem minden a csillogásról szól, sőt, a csillogás csak egy része ennek, és mint olvashattad pár mondattal elébb, nem minden médiásnak van benne része, mi több, nem is mindegyik vágyik rá.

Épp ezért ha neked szimpatikus ez a világ, de nem akarsz celebbé válni, nem kényszerít erre senki. Így van ez fordított esetben is, nem mindegy azonban, hogyan leszel ismert, és ha ismert vagy nem biztos, hogy médiás vagy. Érdemes ezen elrágódni kicsit.

Miután remélem sikerült megkavarnom kicsit a gondolataidat, a témával kapcsolatban, és nem rettentél meg a kihívástól, tiéd a pálya! A lehetőség adott a kipróbálásra. A Médiakommandó csapata az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontban heti rendszerességgel tart Médiaklubot, ahol lehetőség van az alapok elsajátítására.

A bejegyzés kategóriája: Média, Oktatás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.