Mindig új, Brit koktél

Duran duranKét szó, ami ugyanaz. Duran Duran (durance,endurance) kitartó csapat, és erősek is. Szükség is van erre ha az ember más filozófiával közelít a zenei piachoz, mint a többiek. A nyolcvanas évek egyik igen sikeres csapata, nem a sorozatgyártásra rendezkedett be. Ők tényleg mondani akartak valamit, és ha nem volt mit, akkor csendben ültek a babérjaikon. Amikor dolgoztak akkor mindig valami újdonságot hoztak a zenei életbe. A közönséget megosztották, akkor amikor a kemény rock, illetve a techno volt a divat. Ők ezt is túlélték. Hogyan?

1979-ben alakultak Birmingham-ben, Angliában. Többféle hatás érezhető zenéjükben: egyrészt a New York-i zenei élet (The New York Dolls, Velvet Underground), a Roxy Music, David Bowie és a soul zene. A nyolcvanas évek elején a “Második Brit Invázió Győzedelmes Királyai” címmel illették őket. 1980-as Duran Duran című bemutatkozó albumukon úttörő szerepet vállaltak abban, hogy ők voltak az első rock zenekar, akik elkészítették egyik saját számuk (Planet Earth) 12 perces remixét csakúgy, mint ellentmondásos, hosszabb videoklipjüket a Girts On Film című dalra.

Az 1982-es, többszörös platinává vált második albumukról (Rio) kimásolt kislemezekhez készített videoklipek (Hungry Like the Wolf, Rio), újabb vizuális megoldásokat hoztak be a videoklipek piacára. Amit azóta már sokan lemásoltak, és megújítottak. Újszerű vágás, beállítások, néhol merész képi világ jellemzi e rövidfilmeket.

1984-ben jelent meg a Seven And The Ragged Tiger című album, mely az első, Amerikában listavezető dalukat tartalmazta, a The Reflexet. 1986-ban két alapító tag, Roger és Andy Taylor elhagyta a zenekart, helyükre Warren Cuccirrullo gitáros érkezett, aki azelott a Missing Persons-ban és Frank Zappa zenekarában játszott. Ami mint tudjuk nagyon jó iskolának számít. Emelkedett a színvonal, a minőségi ugrás már látszott a következő albumon. Még ugyanabban az évben megjelent Notorius című albumuk, mely egy kicsit funkysabbra sikeredett az előzőeknél.

Duran duran2A kilencvenes évek sem teltek csendesebben a zenekar számára. 1992-ben tértek vissza a The Wedding Albummal, egy kimagaslóan sikeres lemezzel, melyről két kislemez is (Ordinary World és Come Undone) visszarepítette a bandát a sikerlistákra. 1993-ben abban a különleges elismerésben részesültek, hogy kaptak egy csillagot a hollywoodi Walk of Fame-en, a hírességek sugárútján. 1996-ban Le Bon sok más sztárral egyetemben részt vett a Luciano Pavarotti által a boszniai háborús gyerekek megsegítésére szervezett segélykoncerten. Ugyanebben az évben majdnem húszévnyi együttzenélés után John Taylor kilépett a zenekarból – közös megegyezéssel, barátságban -, hogy szólókarriert kezdjen.

A Duran Duran sohasem azért írta lemezeit, hogy folyamatosan színen legyen a zenei életben. Erről a Bravo magazinnak nyilatkoztak még 1995-ben:

Le Bon: “A legtöbb együttesnek nincs ideje rendesen összehozni egy albumot, mert szinte fegyverrel kényszerítik őket, hogy minél gyorsabban kijöhessen az újabb és újabb album. Mi nem adunk ki minden évben új albumot, de ha megjelenik egy újdonságunk, arra mindenki felkapja a fejét

A Pop Trash című album (1999) folytatja a hagyományt, amihez a zenekar már 20 éve hű: hogy dalaikban gondolataikat közvetítsék. Rhodes így mesél erről a Rolling Stonnak: „Fent is voltunk, lent is voltunk – ettől érdekes számomra az egész dolog. Ezt az első naptól fogva így gondoltuk, még a legabsztraktabb melódiák, legfurcsább szövegek is a bensőnkből jöttek. Sosem volt mű, mindig is önmagunkat adtuk.” 

A banda nem állt le az ezredforduló után, hiszen három album is elkészült az évtized első felében 2004-ben az Astronaut, majd három évvel később a Red Carpet Massacre. az új évezred második évtizedét is új lemezzel kezdték, ugyanis 2011-ben jelent meg az All You Need Is Now című korong. Az új dalok követik a kor ízlését, a keményebbkissé piszkos (dirty) elektronikus hangzás, jól keveredik a hagyományos brit stílusjegyekkel. Ha marad ez a tendencia, miszerint négy, három, majd újabb négy év telik el, akkor várhatóan 2014-ben jön újabb Duran Duran kiadvány.

A bejegyzés kategóriája: Rocktörténet
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.