Tudatos kommunikáció 3 -Figyelj, de mire?

figyelni kellA tudatos kommunikáció része, hogy figyelünk. nemcsak a partnerre, hanem a környezetre, és magunkra is. Ha úgy tetszik, manipuláljuk a viselkedésünket, és a partnerünk viselkedését. A gondolatmenet elején említett csalók, és bűvészek is ezt teszik. A módszer, hasznos, a végeredmény a szándéktól függ.

Egy csaló szándéka nyilván törvénytelen, de mindenképpen erkölcstelen, mert ártani akar, míg a bűvészé ártatlan, hiszen ő csak szórakoztat. Mindazonáltal óvatosan kell bánnunk a manipulációval, mert ha nem vigyázunk, bizony emberi kapcsolataink sínylik meg a dolgot. Vannak esetek, amikor az őszinteség célravezetőbb, mint a színlelés. Ez is a tudatos kommunikáció része.

Tudatosan kommunikálni, tehát nem azt jelenti, hogy átverjük egymást, és végső soron saját magunkat is nehéz helyzetbe hozzuk. Sokkal inkább azt jelenti, hogy figyelünk, és felismerjük, mikor, és mennyit kell közölnünk, vagy hallgatnunk. Esetleg rámenősebben, vagy tapintatosan viselkednünk.

communication modelSok dologra kell tehát figyelni, de elsősorban, a partnerünkre. nemcsak arra amit mond. Azt is figyeljük meg, hogyan teszi! Összefont karok zártságot mutatnak, míg a nyitott tenyér őszinteséget. Ez persze csak általánosságban igaz, hiszen az arc mutathatja az ellenkezőjét is. Ez a testbeszéd, amivel később még hosszan foglalkozunk. Magunkra szintén hasonló okokból kell figyelnünk. Ha meg akarunk győzni valakit, legyünk nyitottak, de ne túlzottan. Használjunk társunk számára tetsző, és érthető kifejezéseket. Nem utolsó sorban pedig hinni kell abban amit mondunk, egyébként kevésbé leszünk hitelesek.

A környezet pedig alapvetően befolyásolja az információ áramlást. Ha visszaemlékszünk a kommunikációs modellre, nyilvánvaló a környezet fontossága. Ha az utcán beszélgetünk, és erősebbé válik a forgalom zaja, elveszhetnek fontos részletek. A diszkó ezért kevésbé ideális randihelyszín, feltéve, ha tényleg ismerkedés a cél, és nem egy rövid életű kaland. A beszélgetésekhez inkább a csendesebb környezet illik. Maga a csend is fontos része a kommunikációnak, de erről legközelebb lesz szó.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.