Hatékony Médiaoktatás

Média. Ez a szó rengeteg érzést vált ki az emberekből. Egyszer jót máskor rosszat. Aki kívülről szemléli, csak a felszínt látja, a jéghegynek csak egy nagyon kis részét. Aki tanulja, az többet, és másképp lát, aki benne dolgozik, ismeri. Bármely ágában dolgozzon is a médiának, a köz, vagy a pénz szolgálatában, mindenki ugyanazokkal az alapokkal dolgozik. A stand up ugyanúgy stand up minden helyen minden szerkesztőségben. Ugyanazokat a kifejezéseket használjuk, ugyanúgy emberekkel foglalkozunk, mindössze a filozófia más. Én magam részéről az ideális médiumot úgy képzelem el, hogy egyszerre szórakoztat, és tanít, közöl. Ma sajnos nagyon kevés ilyen csatorna van, a szórakoztató pénzgyárak elutasítják a köz szolgálatát, a közszolgáltató, pedig nem szórakoztat. Na jó, ez erős túlzás így de van benne igazság. Szerintem igenis ki kell szolgálni a nézőt,  ennél azonban többet kell adni neki, azt az érzést, hogy több lett valamivel, több ismerete van, igazi elégedettség érzést. Ha ezt megkapja, és még jól is érzi magát nyertünk. Ezt viszont, csak felkészült, szakmáját szerető, maximalista médiamunkások tudják létrehozni. 

A médiában dolgozók képzése sokat fejlődött mára, de még mindig nem megfelelő. Egészen addig nem is lesz az, míg be nem következik egy szemléletváltás az oktatásban. Mi, akik évtizedeket töltöttünk el ebben a szakmában, tudjuk, mennyire fontos a gyakorlat. ugyanakkor bizonyos szintű elméleti ismeret, és műveltség nélkül nem lehet megtanulni a gyakorlatot sem.

Ez ugyanis nem egyszerűen egy gép kezeléséről szól, amit bárki meg tud tanulni, és nem kell feltétlenül ismernie a szerkezetét, működési elvét. Itt emberekkel kommunikálunk, élethelyzetekről tudósítunk, fontos döntésekről kérdezünk. Ha nincs meg a széleskörű tájékozottság, és a legalapvetőbb szakmai ismeret, nem fog működni a gyakorlat sem. Ma mégis, a legnagyobb hangsúlyt az elmélet kapja, pedig ezt a szakmát a gyakorlatban tanulja meg az ember. sőt, még húsz év után is tanul újat. A médiaképzés tehát, egy folyton fejlődő oktatási ágazat, amit bizony nem lehet figyelmen kívül hagyni. A pár évvel ezelőtti ismeretek ma már lehet, hogy kevésnek bizonyulnak.

Épp ezért alakítottunk ki egy vegyes, a formális, és nem formális oktatás elemeit ötvöző hatékony képzési rendszert. Ez a rendszer bizonyított. a Tisza Rádió médiaműhelyéből került ki a mai szegedi rádiósok 80 százaléka, és sokan az ország, vagy a világ más részén is megállták a helyüket a szakmában. Olyan alapokkal indultak egyéni útjukra, amit mindenhol elismertek. Ezt a rendszert fejlesztettük még tovább és alkalmazzuk a mai kor követelményeinek megfelelően.

Megrendelem

 

A bejegyzés kategóriája: Médiaképzés
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.