Ifjúságszakmai ismertető

D2 SzegedA D2 Ifjúsági Központ hetedik születésnapját ezúttal rendhagyó módon online formában ünnepeltük. Ebből az alkalomból, egy online workshopot szerveztünk. Az esemény felvezető előadásának egy rövid egy rövid összegzését adom most közre. Az ifjúsági szakmáról, és a D2 tevékenységéről szól. Ismertető mindazoknak akik nem ismerik ezt a szakterületet, vagy azt hiszik, hogy ismerik.

A D2 egyaránt szolgáltat a fiataloknak, tanároknak, szülőknek, és civil szervezeteknek is. Számos ifjúságszakmai programot szerveztünk az évek során. Most úgy gondoltuk, hogy ebben a helyzetben kihasználjuk az online tér adta lehetőségeket, egy olyan ifjúságszakmai találkozóra, ahol együtt gondolkodhatunk, néhány aktuális problémára megoldást keresve. Nem egyedül tesszük, hanem partnereinkkel közösen.
Az ifjúsági szakma sok tevékenységet foglal magába. Egy ifjúsági szakember egyszerre mentor, tanár, pszichológus, tréner, edző, és még sorolhatnánk. Sokszor még szülő helyett szülő is. Naponta rengeteg tevékenységet végez, szervez, kiadványt gyárt foglalkozást vezet segítő beszélgetést tart, tanácsot ad, oktat, pályázatot ír, előadást tart, rendet rak, rendezvényt bonyolít le, adminisztrál, és még sfolytathatnánk a felsorolást napokig.

A szakemberek tevékenysége meghatározó a szocializáció során. Épp ezért nem munka, hanem hivatás. Nem lehet másként végezni ezt a feladatot csak hivatástudattal. Nem “nyolcórás” munka, amikor letelt a munkaidő letesszük a tollat és vége. Mi általában, csak papíron dolgozunk nyolc órát, vesszük ki a szabadságot. A normál munkaidőnek sokszor a dupláját is teljesítjük. Az ellentételezés, pedig legtöbbször közelében sem jár a teljesítménynek. Sőt, a bérminimumnak sem, mert például támogatott forrásból finanszírozzák a munkatársak bérét. Miért csináljuk mégis? A boldog, csillogó szemekért, az évekkel későbbi el nem várt  háláért. Mert ez az életünk, és életekért vagyunk felelősek. Valamint azért is, mert projekteket hajtunk végre, és addig nincs vége egy projektnek, amíg be nem fejeztük. Ifjúsági szakembernek lenni életforma. Csak így lehet jól végezni ezt a hivatást.

Ugyanakkor folyamatos fejlődést igényel. Meg kell teremtenünk a lehetőséget a feltöltődésre, tanulásra. Ezt szolgálta a decemberi alkalom is. A közös gondolkodás, hasznos gyakorlatok megosztása, segített abban, hogy a munkánkat még jobban tudjuk ellátni.

A bejegyzés kategóriája: Ifjúsági munka
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.