Kommunikáció az ifjúsági szakmában

ifjusadi kommunkiacioMielőtt bárki megkérdezné, szándékosan írtam így a címet. Igyekeztem ugyanis olyan kifejezést találni ami összefoglalja mindazon szakmák összességét, ami fiatalokkal foglalkozik, a kortárs segítőtől a civil önkéntesen át az ifjúságsegítőig. Ez a szakma igen különleges kommunikációs lehetőségeket kínál, melyekkel élni kell. Ám ahhoz hogy ezt megtegyük, ismernünk kell őket, és olyan mixet kell összeállítanunk, ami minden résztvevő  oldalnak megfelel. Erről szól majd egy újabb cikksorozat, melynek ez a bevezetője.

Ez a szakma azért is nehéz mert sokrétű, a médiatevékenységgel párosul akkor ez hatványozódik. egy ifjúsággal foglalkozó szakembernek egyaránt kell tudni kommunikálni a döntéshozókkal, pályázatkezelőkkel, ügyvédekkel, könyvelőkkel, informatikusokkal, és természetesen a fiatalokkal. Magam már több mint másfél évtizede foglalkozom e területtel is. Kortárssegítőként, animátorként kezdtem a diákújságírás mellett, majd ezt folytattam megszakításokkal a mai napig. Az utóbbi tizenöt évben folyamatosan végeztem ilyen tevékenységet hol önkéntesként, hol alkalmazottként. Voltam tanácsadó, ifjúsági koordinátor, ifjúságsegítő, ifjúsági asszisztens, gyakorlatvezető, és még számtalan elnevezést sorolhatnék még ami részben, vagy egészben lefedte az adott munkafeladatot. Volt tehát alkalmam megismerni az egyes kommunikációs csapdákat, és jó példákat, melyeket marketingesként és médiásként is tudok alkalmazni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy csak a fiatalokkal történő kommunikáció igen sokrétű terület. Mindegyik más életkorban,  háttérrel érkezik az ember által vezetett közösségbe, így mindegyikhez másképpen kell megtalálni a kulcsot. Némi segítséget jelenthet, ha ismerjük a szubkultúrákat, és azok kommunikációs lehetőségeit, eszközeit.  Jelen cikksorozatban erre is kitérek egy-egy cikk erejéig. Szó lesz még a már említett döntéshozó, támogató szervezetekkel történő kommunikációról, pályázati kommunikációról, és sok egyéb területről mely nem közvetlen a fiatalokkal történő munka során fordul elő, hanem a háttérmunka része. Ez a szakma, csakúgy mint a médiatevékenység sokrétű, és a látható, hallható része mellett a legtöbb a háttérben zajlik. Mint jéghegyek esetében.

Szót ejtek arról is, hogyan lehet a médiát felhasználni a fiatalokkal történő munkára. Nem elég kimondani a varázsszót, olyan ember is kell akinek van tapasztalata média, és ifjúsági területen. Természetesen nem feltétlen egy emberről van szó. A csapat összeállításánál kell mindezt figyelembe venni. Hamarosan kifejtem miért lényeges ez.  Összefoglalásképpen kijelenthetjük, hogy ifjúsági területen nem lehet karosszékben ülve eredményeket elérni. Nem lehet elefántcsont toronyba zárva kitalálni, vagy megmondani mi jó az adott ifjúnak. Meg lehet próbálni, de igen szerény eredményt fogunk elérni. A személyes kapcsolat nélkül nem megy a dolog. Ehhez pedig szakemberek kellenek.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.