Közös Többszörös – Emberi Jogi képzés a BEIK-ben

no hate speech mozgalomhungyaryNemrég, a No Hate Speech Movement szervezésében emberi jogi képzésen vettem részt a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. A Közös Többszörös elnevezésű tréningre, egy munkatársammal  közösen lettünk kiválasztva a pályázataink alapján. A helyszín maga ismerős volt, hiszen megannyi képzésen, és rendezvényen vettem már részt melyet itt valósítottak meg például a Mobilitás által. A No Hate Speech Movement az Európa Tanács által létrehozott mozgalom, mely a fiatalokat világosítja fel az emberi jogokról és kötelezettségekről, és koordinálja az online gyűlöletbeszéd elleni kampányt.

 

Hasonló tréninget már a Mobilitás is szervezett évekkel ezelőtt, azon is részt vettem. A mostani azonban más volt, hiszen azóta létrejött egy világméretű szervezet. A képzést a magyarországi kampánybizottság szervezte azzal a céllal, hogy multiplikátorokat képezzenek, akik az ország különböző pontjain végeznek felvilágosító tevékenységet. Így egy országos hálózat jött létre. Az egyik ilyen aktív pont Szeged, azon belül is a D2. A Médiakommandó, és a D2 eddig is szervezett már emberi jogi témában rendezvényt, ezután pedig még több lehetőségünk adódik. Az emberi jogi képzésen bemutatták a mozgalmat, a hátterét, és a fontosságát. Hatékony eszközöket adtak a kezünkbe, hogy eredményesek lehessünk, hiszen az online felületen sokkal szabadabban fejezik ki magukat az emberek.

A személytelenebb környezetben pedig könnyen megsérthetik mások emberi jogait úgy, hogy észre sem veszik, hiszen nincs azonnali visszajelzés. A közösségi média pedig nagyon manipulatív közeg.  A fiatalok pedig különösen fogékonyak mindenre, amivel lázadhatnak. Épp ezért ők vannak a legnagyobb veszélyben. Ifjúságsegítői munkánkhoz jól jött ez a képzés.

Ha már ott voltunk, Csóti-Gyapjas Dóra kolléganőmmel nem tagadtuk meg a médiás énünket, készítettünk médiatartalmat is az eseményről:

A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.