Marketing- A Stratégia

strategiai tervilluasztrationMár volt szó a legalapvetőbb dolgokról, ám valami még hiányzik. Ez nem más, mint a stratégia, a tervezet, ami alapján végezzük a marketing tevékenységünket. Nézzük hát, mi is tartozik ide, persze csak vázlatosan, hiszen ahány cég, vagy gazdasági közösség, annyi féle specialitás kerülhet bele. Ezért nincs értelme a túlzott részletességnek, az általános áttekintésnek annál több. kezdjük az elején.

 


Nos, a stratégia kialakításának első lépése, hogy döntünk arról, mit is akarunk. Amíg ezt nem tesszük meg, nem fogunk előrébb jutni. Ha túl vagyunk rajta, akkor elkezdhetjük megtervezni a célhoz vezető lépéseket. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, kronológia szerint előre haladva, vagy alkalmazhatjuk a visszafelé tervezés módszerét. Utóbbi módszer akkor a leghasznosabb, ha tudjuk, a cél elérésének pontos idejét. Időpontokat később is rendelhetünk a lépésekhez, azonban jobb, ha már eleve határidőkkel dolgozunk. A célhoz vezető utat tehát le kell bontani apróbb lépésekre. Ezt szintén át kell gondolni, milyen módszerrel érhetjük el legmegfelelőbben.

 
Fel kell mérnünk az eszközigényt. Rendelkezünk-e velük, vagy be kell szerezni azokat? Mit mikor alkalmazzunk? Hogyan kommunikáljuk a kollégákkal, és hogyan a partnerekkel? Sok kérdés merülhet fel, és ezekre bizony válaszolni kell. A válasz pedig függ a cégtől, a terméktől, amit népszerűsíteni akarunk, a piaci, társadalmi környezettől, és még sok egyébtől. Általánosságban kijelenthető, hogy a kommunikáció nagyon fontos, ezen könnyen elcsúszhat az egész folyamat.

 
A stratégiának ki kell terjednie az vállalat egészére, és a termékekre, szolgáltatásokra. Minden egyes külső kommunikációs alkalomnak illeszkednie kell a vállalat fő tervezetébe. Ez érvényes akkor is, ha egy teljesen új arculatot tervezünk, amely alapvetően különbözik az előzőtől. Bizonyos elemeket a folyamatosság, és tradíció megjelenítése miatt, alkalmaznunk kell. A szerkezet átalakítása sok esetben jár nehéz döntésekkel, ám ezeket nem úszhatjuk meg.

Vállalnunk kell azt is, hogy, ha már tudjuk, mit akarunk, és hogyan, mennyi idő elteltével, akkor tartjuk magunkat a döntéseinkhez. A határidők betartása a kulcs ahhoz, hogy a meghatározott időpontra megvalósuljon a terv. A stratégia tehát egy komplex dolog, több szintje, és eleme van. Ha fejlődni akarunk, akkor mindenképpen el kell készítenünk. Ha jól végezzük ezt a feladatot, sokat lendíthet az üzletünk ismertségén. A tudatosan felépített stratégia pedig azon túl, hogy követhető, ellenőrizhető kellő magabiztosságot ad.

A bejegyzés kategóriája: Marketing
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.