Tipikus bakik 2

kommunikalo fejekNemrég olyan tipikus bakikat vettem sorra, melyek nagyon gyakran előfordulnak, és elkövetésük nemcsak jelentős anyagi kár okoz, hanem a szervezeti, vagy a személyes megítélést is jelentősen rontja. Ez pedig sem kommunikációs, sem marketing, de még emberi szempontból nem jó. Gyakorlatilag egész addigi munkánk, és partnereink, munkatársaink munkájának semmibe vétele. Itt már nem pusztán kommunikációról, vagy csak marketingről beszélünk, hanem szervezeti, vezetői, és személyes életvezetési hibákról. Sokkal összetettebb problémák, mint elsőre gondolnánk. A negatív esetek után hamarosan ezek megoldásaival is foglalkozunk. Előtte azonban folytassuk az bakik sorát!

 

A közös tervek megvalósítása bizony nem mindig könnyű. Vannak helyzetek, amikor úgy kell munkát, energiát fektetni a folyamatba, hogy nekünk éppen akkor nem származik anyagi hasznunk. Ha ez olyan időszakban történik, amikor más élvez prioritást, akkor igen nehéz helyesen kommunikálni a többiekkel, hogy mi megkésünk kicsit a feladatainkkal. Ha ezt előre közöljük velük, nincs baj, hiszen számítanak rá. Amennyiben hirtelen támadt gondunk, van, és szólunk ez sem okoz hatalmas galibát mert tudomásul veszik. A hétköznapokra is érvényes lehet, ha például dugóba kerülünk, és nem érünk be időben a munkahelyre.

Ha szólunk, hogy igyekszünk, és sietünk ahogyan tudunk, kevésbé lesz morcos a főnök, mintha fel sem vennénk a telefont, amikor keresnek bennünket. Szervezetek között is ugyanez a helyzet, csak itt még lényegesebb a megbízhatóság. Ha nem teljesítjük a részünket, és nem is szólunk, ez a legrosszabb. Akikkel ezt tettük biztosan nem dolgoznak velünk többé. Banálisnak tűnhetnek ezek a példák, mégis gyakoriak, és sokszor nem kis anyagi kárt okoznak. Az eljátszott bizalom pedig csak fokozza az amúgy is negatív megítélést. A rossz hír pedig jobban terjed, mint a jó. Egy szó  mint száz, ha valamit nem tudunk megtenni, szóljunk róla a megfelelő személyeknek! Ellenkező esetben megbízhatatlanná válunk, akikkel nem szívesen dolgoznak együtt.

Ehhez kapcsolódik egy nagyon gyakori attitűd, helytelen alkalmazása. Ez nem más, mint a profitéhség. Egy szervezet esetében, főleg profitorientált vállalatnál mindez érthető egy bizonyos szintig. Itt is kell azonban a racionalizálás, társadalmi szerepvállalás amivel visszajuttat valamit a közösségnek, ezáltal közvetve növelve bevételeit. Erre most nem térek ki, mennyivel jobb, vagy rosszabb mint a közvetlen azonnali bevétel, mert egy másik cikk témája lesz. Személyes szinten a pénzéhez ember negatív figura, szinte minden esetben. enyhítő körülmény, ha ebből juttat másoknak, vagy, ha sokat dolgozik, vagy egyébként szerethető, stb. Ezek közösségenként változnak. Ám minden esetben mínuszból indul az illető.

A negativitás tetézhető azzal, ha valamit pusztán azért teszünk, mert az nekünk anyagi haszonnal jár. Amint nem jön bevétel elfelejtjük. Mondanom sem kell, a kommunikációnak nem ez a legjobb fajtája. Emberi kapcsolatoknál sem kedvező, de szervezetek esetében, vagy vezető beosztásban dolgozóknál hatalmas hátrányt jelent. Nem minden profit mérhető pénzben. Sőt, nagyobb pénzbeli bevételre tehetünk szert, akkor, ha kedvelnek bennünket a partnereink, és a vevőink. Ez nem anyagi természetű, de nagyon fontos apport az üzletben, és a napi életben egyaránt. Persze, ha mi vagyunk az egyetlen bolt a faluban, akkor lehetünk mogorvák. Amint megjelenik valaki, aki kedves, mosolygós, ott fog vásárolni a közösség apraja -nagyja, mi pedig becsukhatjuk a üzletet.

Nemcsak a konkurenciától való félelem miatt érdemes gondolni a kvázi bevételekre, hanem önmagunkért is. mennyivel jobb úgy élni, ha szeretik, vagy legalábbis nem utálják az embert. Ha megállapodunk valamiben, és nem teljesítünk, és nem is szólunk előre, bizalmatlanok lesznek velünk. Ez pedig szervezet esetében jelentős bevételcsökkenést jelenthet. Ha mindezt tetézzük pökhendi, vádaskodó, lenéző, esetleg támadó viselkedéssel, kommunikációval, végképp elástuk magunkat az adott társak előtt. A bizalmat pedig mint már sokszor megállapítást nyert nagyon nehéz visszaszerezni. Ha mégis beleestünk valamelyik csapdába, mi lehet a megoldás? Hamarosan sorra vesszük ezeket is.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció, Marketing
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.