Vicces tudomány-szakemberek kommunikációja

A szakértők sokfélékGyakran felmerülő kérdés, hogy szabad-e viccelni a tudományos életben. Röviden ezt járom körbe ebben a cikkben. A komoly tudósokhoz sokak szerint nem illik a poén. Pedig, nem minden tudós megkeseredett, ráadásul a tudomány népszerűsítésének is jót tehet, néhány mosolyra késztető mondat.  Talán nem árulok el nagy titkot, hogy véleményem szerint igenis van helye a viccnek a tudományos életben. Azonban nem mindegy a módja.

Egy szakmai értekezésben, nyilvánvalóan nem jön jól, hiszen ez a szakmának szóló komoly hangvételű publikáció. A tényszerű tudományos munka lehet néhol könnyedebb hangvételű, de felesleges, és erőltetettnek tűnik, ha itt viccelődünk. Nincs rá szükség, és a tudományos megítélésnek sem tesz jót.  Tulajdonképpen egy poénosnak szánt rész hiteltelenné teheti a szakembert, ha nem a megfelelő helyen viccelődik. Az még rosszabb, ha olyan dolgot tesz, ami számára viccesnek tűnik, ám átgondolva már nem az. Ilyen esetekben tudósunk többé nem lesz hiteles szakember sokak szemében. Más a helyzet, ha ismeretterjesztésről, vagy előadásról van szó. Netán laikus közönségnek szóló publikációról.

Azonban itt is vigyázni kell, mert egy-egy szakmában jártas egyén számára érthető lehet, a kívülállók azonban lehet, hogy értetlenkedve fogadják, hiszen nincs meg a megértéshez szükséges alapismeret.  Ismerni kell a közönséget, akiknek írunk, vagy beszélünk. Egy konferencia szárazabb részeit oldhatjuk némi vicces történettel, de ne vigyük túlzásba.  Az is fontos, hogy az ilyen elemeket jól helyezzük el a megfelelő pontokon.  Gyakorlott előadók ösztönösen megérzik, ezeket a leehetőségeket. Gyakran épp ezért szeretik is őket, mert közérthetően képesek átadni nehezebb témákat is. A tudományos stand up comedy inkább az ismeretterjesztést a tudomány népszerűsítését szolgálhatja hatékonyan.

Összegezve az erőszakolt poénok inkább ártanak, míg a jól elhelyezett vicces részek akár a megértésben is segíthetnek. Át kell gondolnunk, hogy mi a célunk, a publikációval, vagy az előadással és ennek megfelelően, használhatjuk a viccet eszközként. Személy szerint tudományos dolgozatban nem javaslom, még akkor sem, ha elgondolkodtató céllal kerül bele. Fals információk poénosan megfogalmazva is fals információk lesznek ezért inkább ne használjuk ezeket poénnak. Ez már nagyon erőltetettnek fog hatni, vagy épp a hitelességünket fogja rontani. Például egy tyúktojást dinoszaurusz tojásként megjeleníteni egy közösségi felületen , még ha remek photoshop manipulációnak tűnik sem érdemes, mert ezek után a komolyabb dolgokat sem fogják elhinni nekünk. A poén tehát jó tudományos eszköz a megfelelő helyen és időben.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.