Egyéni kommunikáció az ifjúsági szakmában 3 – Szóbeli kommunikáció

szóbeli kommunikáció eszközeA bevezetőben már érintettük, a szóbeli kommunikációt, most elérkezett az idő a részletesebb tárgyaláshoz.  A közvetlenségről is esett szó. Ez nagyon fontos, hiszen ugyan hasonló a viszony egy tanár-diák kapcsolathoz, mégsem ugyanaz. Főképp, ha korban közel áll a mentor a mentorálthoz. Azt mondanom sem kell, hogy a tegeződés megengedett, sőt.Viszont nem szabad megengedni, hogy a fiatal átlépje azt a bizonyos határt.

A nagyobb korkülönbség esetén ezt érzi mindkét fél, a kortársaknál már nehezebb. Az ifjúsági szakembernek az adott szituációhoz kell igazítania a szóbeli kommunikációt. Ha azt kívánja a helyzet, idősebb testvérként, szülőként tanárként, barátként kell viszonyulnia a fiatalhoz. Ezeket a szerepeket, és a hozzájuk köthető kommunikácós stílust következetesen kell alkalmazni.

A szakembernek tisztában kell lennie, az adott csoport, korosztálybeli megoszlásával, szubkulturális hátterével. Ismernie kell a hozzá köthető kifejezéseket, és azokat megfelelően kell tudnia használni. Így lesz hiteles az adott kör szemében. Az egyes szóbeli eszközöket, tudatosan kell alkalmazni, ami manipulációnak hat, de ez is része az eszköztárnak.  Közvetlenség ide, vagy oda, a szleng kerülendő, ha másért nem, a szocializáció miatt.  Az ifjúsági szakember példakép, a viselkedésében, és szóhasználatában is.

Összességében nézve a szóbeli közlésnél is érvényes, a rövid tömör érthető fogalmazás. A hosszú körmondatok nehezen értelmezhetők, és bele is lehet bonyolódni. A határozottság szintén lényeges tényező.  Tanárok esetében is leginkább ott a legfegyelmezetlenebbek a diákok, ahol bizonytalanságot tapasztalnak. A határozottság mellett a következetesség elengedhetetlen. Ha figyelmezetni kell egy fiatalt, akkor csakis következetesen tegyük, másképp nem érünk célt. Mivel emberekkel dolgozik, a pszihét is figyelnie kell a szakembernek. Tudnia kell, hogy szavai milyen hatást váltanak majd ki. Ehhez ismernie kell a csoport tagjait. Ezt csakis közvetlen személyes beszélgetésekkel érheti el. Tudatosan kell beszélnie, egyénenként, és helyzetenként változtatva a stílus, szóhasználatot, és egyéb nyelvi eszközöket.  A jó kapcsolatteremtő készség elengedhetetlen feltétele a helye szóbeli kommunikációnak. Röviden most ennyi fért ebbe a néhány sorba. Aki szeretne több információhoz jutni a témában személyes beszélgetések alkalmával megteheti.

A bejegyzés kategóriája: Ifjúsági munka, Kommunikáció
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.