Prezentáció mint kommunikációs eszköz

megbeszélés kllékek1A kommunikáció, és a marketing fontos része, hogy időnként előadást kell tartanunk, ami önmagában eléggé unalmas lenne vizuális tartalom nélkül. Mivel nagyon valószínű, hogy egy szakmai konferencián, vagy döntéshozók előtt a standup comedy nem lenne épp a legmegfelelőbb, ezért nem célszerű ebben gondolkodni. Ezeket az előadásokat hívjuk prezentációnak. Ilyeneket láthatunk még iskolákban, egyetemeken, értekezleteken is.

Lehet jó, és rosszul is művelni. Akadnak, akik utálják, és legalább annyian szeretik. Most néhány alapvető részletet nézünk át. Alapvetően kezdőknek szánom, de gyakorlottaknak is érdemes elolvasni, mert sokszor látok zavaró dolgokat az öreg rókáknál is.

Nem mindegy, hogy a tartalom marad meg, vagy a körülmények, a kinézet, vagy a bakik. Jó tehát, ha alaposan felkészülünk minden előadásra, még akkor is, ha már tucatszor előadtuk. Soha ne álljunk rutinból a közönség elé! Bármennyire gyakorlott, mindig akad valaki, aki zavarba tudja hozni az előadót. Elég egy okvetlenkedő vendég, és máris gond van. Ezekre számítanunk kell, ha csak rutinból akarjuk megtartani a prezentációt, könnyedén elbizakodottá válhatunk, ami a nézőknek is fel fog tűnni. Készüljünk fel tehát minden előadásra! Ellenőrizzük az adatokat, hátha frissíteni kell azokat! Könnyen hiteltelenné válhatunk, ha nem pontosak, vagy idejétmúltak az információink.

Az előadásmód, a modor, a tiszta érthető beszéd, elengedhetetlen. Ha a személyiségünk védjegye, beszélhetünk tájszólással, de tekintettel kell lenni arra, hogy ez sok esetben zavaró lehet. Erőltetni semmit sem szabad, a természetesség nagyon fontos. A szóbeli kommunikáció mellett a megjelenésünk is lényeges. Nem engedhetjük meg magunknak a rendezetlen ruházatot. Főképp, ha oktatási céllal adunk elő. Egy rosszul gombolt zakó, kilógó ing, vagy nők esetében a túl mély dekoltázs, rendezetlen haj, túl sok smink eltereli a figyelmet az információról, és negatív színben tünteti fel az előadót.

Legalább ilyen fontos, a prezentációnk kinézete, használjunk bármilyen felületet, legyen egységes, strukturált! Csak címszavakat használjunk, a definíciók kivételével.  A túl sok szöveget a hátsó sorból úgysem látják. Ha csupán felolvassa az előadó, elárulja a felkészületlenségét. A többletinformációt a dia mellé tehetjük magunknak, de inkább készüljünk fel.  A karakterekre figyeljünk, ú ű stb. Nagyon sok szép betűkészletet találhatunk az interneten, ám legtöbbjük csak angol karaktereket tartalmaz. Így a speciális magyar ékezetes betűk az alapértelmezett betűtípussal jelennek meg. Ez zavaró, és az előadó alaposságát kérdőjelezi meg. Az esztétikáról már nem is szólva. Ebbe a hibába bizony gyakorlott előadók, oktatók is belefutnak.

Sokszor látom, hogy a vetítés másolja a számítógép képernyőjét. Ez sokszor egyszerűbb lehet, de szintén a gyakorlatlanságról árulkodik. A közönség általában nem kíváncsi a gép tartalmára, ezeket nem jó, ha megosztjuk a nyilvánossággal. A megjelenített jelszavakat, belső adatokat, szintén nem kell látnia külső szemnek. A kiterjesztett mód a legjobb, ha prezentációt tartunk. Előfordul, hogy ezen nem tudunk változtatni, de ha saját magunk készítjük elő a helyszínt, akkor figyeljünk erre is! Valamint a közönségünkkel is tartsuk a kapcsolatot! Egy jó előadás nem abból áll, hogy kint állunk és beszélünk, meg mutogatunk. Be kell vonnunk a nézőinket is.

A nézők bevonása nehezebb, de nem lehetetlen, ha nem egy légtérben vagyunk, hanem interneten keresztül kapcsolódunk be az eseményekbe. Ez lehet elfoglaltság miatt, vagy egyszerűen az interneten keresztül rendezik az eseményt. Sokszor előfordul nemzetközi vállalatoknál, hogy a heti igazgaósági ülésre nem utaznak el a világ minden tájáról a központba, hanem videókonferencián kersztül oldják meg az információcerét. Ez költséghatékony, és intenzív módja az értekezleteknek. Előfordulnak, egyre többször online konferenciák is, melyek teljes egészében internetes felöületeken zajlanak.  Ekkor magunknak kell gondoskodnunk a megfelelő körülményekről. Jól láthatóak, hallhatóak legyünk. Valamint a prezentációnk is jól látszódjon. Erről azonban  egy másik cikkben részletesen írok még.  Ennyit bevezetőnek, hamarosan olvasható lesz a következő rész prezentáció témában.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.