Szervezeti kommunikáció – A név, mint kommunikációs eszköz

név illusztrációA név nagyon fontos kommunikációs szempontból. Nemcsak azért mert a másik félnek tudni kell, hogyan szólít bennünket. Azért is, mert minden névnek van jelentése. A nyugati civilizációban már jórészt feledésbe merültek, és nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget, mégis lényeges. Főképp, ha nem személyekről, hanem szervezetről van szó. Nem mindegy tehát, milyen nevet adunk a cégünknek, legyen az, profitra törekvő, vagy nonprofit gazdasági társaság.

 Szervezet esetében a név, meghatározza a szervezet formáját, sőt, akár tevékenységi körét is. Sokszor találkozunk, az alapító nevét viselő cégekkel, családi vállalkozásokkal. Ez akár védjegy is lehet a későbbiekben, garancia a minőségre. Más esetekben, célszerű könnyen megjegyezhető, egyértelmű nevet választani. Akár, betűszavakat, fantázianeveket alkalmazhatunk. Ha valamilyen okból a hivatalos név túl hosszú, célszerű egy rövid nevet választani. Ezt az alapító okiratban is rögzíteni kell. Ha jelezni akarjuk a tevékenységet, akkor a legnagyobb kategóriát válasszuk, ne menjünk bele részletekbe, hacsak nem egy speciális területtel foglalkozunk. Esetleg úgy akarjuk meghatározni magunkat, vagy a későbbiekben nagyobb jelentőséget akarunk adni egy szakterületnek. Nem baj, ha nem mindjárt az elején kap hangsúlyt, de kijelöli az utat a fejlődéshez. Azért is fontos ezt rögtön az elején megtenni, mert később nem mindig jó üzenet a név változtatgatása.  Főleg, ha kezd ismertté válni.

 Ha kiemelünk egy tevékenységi kört, konkrétan jelöljük meg a szakterületet. Az sem baj, ha épp nem foglalkozunk teljes intenzitással az egyik területen, (például kereskedelmi, és szolgáltató kft esetében, kereskedelem a jelentősebb) ha jelölve van a tevékenységi körünkben, nyugodtan lehet a cég nevében is. A piac állandóan változik, nincs értelme nevet változtatni, csak azért, mert épp kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe. Amennyiben foglalkozunk a tevékenységgel, hagyjuk meg a névben. Különösen, ha már a név kezd márkává érni, ismertté válni.

 Névváltoztatásra felvásárlás, összeolvadás, szétválás, esetleg társasági forma változása esetén kerülhet leggyakrabban sor. Ezek indokolt esetek, hiszen fontos változások a szervezet életében. A név új identitást, utat is kijelöl a szervezet számára. Felvásárláskor a felvásárló nevét veheti fel, a cég. Összeolvadáskor egy közösen megalkotott net választhatnak, szétváláskor, akár két teljesen új névvel folytathatják tevékenységüket. Utóbbi nem javasolt, csak nagyon indokolt esetben. Valamint, minden jelentős változtatás magával vonja az intenzív marketing tevékenységet. A célközönséggel ugyanis tudatni kell, a cég ugyanazt a minőséget nyújtja, ezután is. Így is benne van a lehetősége annak, hogy egy részük elpártol, mert nem tud azonosulni az új névvel. Gazdasági forma változásának tipikus esete, amikor részvénytársasággá fejlőik a vállalkozás. Általában, csupán a ZRT, vagy NYRT kerül a névbe a régi forma (pl KFT) helyett.

 Ez pozitív üzenet, ugyanis a szervezet stabilitását jelzi, ami még megbízhatóbbá teheti a célcsoport szemében. Célszerű egy marketing kampány során erre ráerősíteni.  A legfontosabb, hogy minden jelentős változást kommunikáljunk, ha szükséges, vagy lényeges, magyarázzuk meg! Magyarázat tényleg csak indokolt esetben, ha nem egyértelmű a névváltoztatás oka.  Egyébként célszerű, minden egyéb a célcsoport számára fontos változtatást kommunikálni. Ezzel elköteleződésüket meg tudjuk erősíteni. A legjobb, ha a névhez minőség társul, ennél fogva márkává, branddé válik. Így lesz a névből a legjobb kommunikációs eszköz.  Röviden ennyit a név kommunikációban betöltött szerepéről. Akit bővebben érdekel a téma, esetleg konkrét ügyben kérne tájékoztatást vegye fel velem a kapcsolatot!

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.