Swot – a súlyozás

swot elemzásLegutóbb eljutottunk oda, hogy  a swot mindegyik részéhez került elegendő kifejezés, fogalom, bármi, amit odaillőnek gondoltunk. Most ezeknek a súlyozása következeik, azaz a fontossági sorrendbe állítása. Mint említettem ez elsősorban az eredeti céltól függ. Ha stratégia alapján dolgoztunk, akkor nyilvánvaló a szelektálás szempontja.

Ha egy állapotfelmérés volt a cél, akkor a vállalat egészét kell figyelembe venni. A legfontosabbnak ítélt kifejezéseket karikázzuk be, húzzuk alá, vagy egyéb módon emeljük ki. Így látni fogjuk, hogy hol fenyeget veszély, mire érdemes építeni leginkább a vállalat jövőjét, és hol kell fejleszteni. Ezek hasznos, és fontos információk, az üzleti terv végrehajtásához. A legfontosabbakat érdemes egy külön táblázatba foglalni, és minden döntéshozó számára láthatóvá tenni. A vezetőség ezeket elemeket veszi figyelembe  a stratégia meghatározásánál.

Ez a lépés legtöbb esetben a célok meghatározása után következik. Sok cég alkalmazza, hogy a megfogalmazott célokat, és az elért eredményeket is kifüggeszti a közös helyiségekben motiválva ezzel a dolgozóit. Külső kommunikációban az erősségeket hangsúlyozzuk, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha maradéktalanul tudatában vagyunk azoknak.

A bejegyzés kategóriája: Marketing
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.