Vezetői kommunikáció -HR problémák

HIERARCHIA illusztrációMost nem a kiválasztás folyamatáról lesz szó, de Maradunk a HR témánál. Az elmúlt években megfigyeltem néhány visszatérő jelenséget, melyek oka legtöbbször, alapvetően vezetői hiba, de nemcsak ez az egy dolog okozza. Kicsit bonyolultan hangzik, de mindjárt világos lesz mindenkinek. Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy szinte minden HR probléma vezetői felelősségi körbe tartozik. Az viszont nem mindegy, mely szinteken kell változtatni.

Egy nagyobb cég esetében több vezetői szint is létezik, így mindig meg kell keresni a probléma eredetét. Ha megvan a megfelelő módon kell orvosolni. Az egyik ilyen időről időre előforduló jelenség, a rossz hírnév. Nem a cég egészére nézve, csupán a munkavállalást tekintve. Néhány példa:

“Jók a termékei, de soha nem mennék oda dolgozni. vagy: Jajj! Csak oda ne! Semmi pénzért nem dolgoznék ott.” Elgondolkodtató, ha ilyeneket hall az ember. Ha egyébként jó, vagy legalább nem rossz a cég hírneve, vajon miért utasítják el az ottani munka gondolatát is egyesek? Nem. Nem a lustaság az oka. Legalábbis nem minden esetben. Amikor tapasztalt, jó munkabírású, hivatásukat szerető magasan képzett szakemberek fogalmaznak meg hasonló véleményt, nem a semmittevés vágya okozza. Az alacsony bérek, már reálisabb feltételezés. A megfigyelt esetekben szép számban találok ilyeneket. A dolgozz többet kevés pénzért nagy divat mostanában. Azonban ez csak egy része az okoknak.

A munkahelyi környezet, a megbecsülés és az elismerés hiánya, a rossz vállalati kultúra, mind sokat nyomnak a latba, amikor döntést hoz az ember arról az időről, ami a napjainak legnagyobb részét teszi ki. A kedves munkatársak, korrekt főnök, sokat javíthat az egyébként nem túl szerethető körülményeken is. Ez pedig a vezető felelőssége, de nemcsak ő tehet jobbá a helyzetet. Ha már az előbb idézett mondatok elhangzanak, csak hosszabb távon javítható a helyzet. Természetesen a gyors intézkedések, hamar érezhetők, de a külső megítélés változásához idő kell. Ha megtaláltuk az okot, akkor azonnali lépéseket kell tenni. Lehet egy mérgező munkatárs, rossz környezet, elégtelen felszereltség, szaktudás hiánya, és még sorolhatnánk. Sokféle helyzet van és nem biztos, hogy csupán egy ok. Legtöbbször, halmozódnak a problémák, és ez bizony sok fejtörést okozhat. Viszont érdemes foglalkozni vele, mert csak hasznot hoz, szervezetnek, dolgozónak egyaránt.

Egy másik egyre tipikusabb eset, amikor valamely okból nagyon sürgősen be kell tölteni egy státuszt.  A felvett személy pedig finoman szólva közelében sincs a megfelelőnek. Sem végzettség, sem tapasztalat, sem a  személyiségi jegyek nem indokolják a felvételét. Csupán lyukat kell betömni, például egy támogatási rendszer sajátosságai miatt.  Az ilyen helyzetre is létezik jobb megoldás. Áthelyezések, és másik státusz megnyitása, ahova könnyebben találhat megfelelő embert, egy lehetséges megoldás.

Csupán azért felvenni valakit, mert épp van egy hely, súlyos szakmai hiba, ami gyorsan visszaüthet. Átgondolatlan döntésekkel, egy jól működő csapatot tönkre lehet tenni. Ha nem megfelelő ember kerül a csapatba, szaktudás és tapasztalat nélkül, a többiekkel azonos pozícióba, ez negatív üzenet a munkatársaknak. Ha veszik az üzenetet, elmennek a cégtől. Egy gyakornok természetesen más kérdés, ő alacsonyabb státuszban van. Ugyanakkor lehet valaki a világ legjobbja a szakterületén, ha a személyisége, esetleg a nem megfelelő személyi higiénia lerombolja a hírnevét. A kiválasztásnál erre is figyelni kell. Nincs rosszabb, amikor el kell viselni egy büdös munkatársat, aki ráadásul használhatatlan az adott területen. Ez súlyos vezetői hiba, ami az eredmények rovására mehet. Nos ennyi fért az első részbe, hamarosan folytatom a HR példákat.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.