Vezetői kommunikáció- Vezetés rang nélkül

a vezető személyeIgen népszerű fogalom mostanában a rang nélküli vezetés, ám nem újdonság. Egy vezető, ugyanis aktuális beosztásától függetlenül vezetőként gondolkodik. Tulajdonképpen ezt is jelenti, a fogalom, vezetőként viselkedni, a saját területünkön. Nem célom teljes képet adni a módszerről, ebben a cikkben, csupán mozaik stílusban néhány részletét tárgyaljuk. Kétségtelen, nem mindenki alkalmas vezetőnek, de munkája során, alkalmazhatja azokat a fogásokat, és gondolkodhat hasonlóan. Ez az egyénnek, és a cégnek is hasznára válik.

Arról nem is szólva, hogy könnyebben megérti, beosztottként a kapott utasítások miértjét. Például, egyéni vállalkozóként több szerepet is be kell tölteni, az ember egyszerre főnök és beosztott. Vezetői gondolkodás nélkül, pedig nem fog menni. De nemcsak ez az egy eset létezik.

Ezeket részben már tárgyaltuk, részben ezután lesz róluk szó. Amikor az ember háttérből irányít, esetleg vezető nélküli csapat tagja, szintén erre kényszerül. Azonban megjegyzem, ez, a megszokás után, már nem érződik kényszernek. Ha így dolgozunk, akkor azt üzenjük a környezetünknek, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni, és elkötelezettek vagyunk. Tudunk önállóan dolgozni, és döntéseket hozni saját szakterületünkön. Ezáltal azt is megalapozhatjuk, hogy később magasabb beosztásba kerüljünk. A karriertervezés szempontjából szintén lényeges, ha elsajátítjuk a rang nélküli vezetés gondolkodásmódját. Az időmenedzsment, feladatok delegálása, minőségi megfelelés, mind olyan dolog, amit magunknak is kiszabhatunk, nem kell, hozzá beosztott,és a főnök sem.

Ugyanakkor, azt is fontos megjegyezni, hogy egy csapatot, céget irányítani csak jogosultságokkal, azaz ranggal lehet. Ha te vagy az öreg szaki, de nem vagy főnök, akkor csak javasolhatsz, tanácsot adhatsz. dönteni a vezető fog.  Az is igaz, ha mindez párosul  szakmai alázattal, és vezetői magatartással, akkor javaslataiddal a háttérből irányíthatsz. Viszont ez nem a legjobb mód.  Ezzel a cikk végére értünk és még csak a jéghegy csúcsát, néztük meg. Bevezetőnek talán ennyi épp elég.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.