Amikor az otthon a munkahely – munkáltatói oldal

Otthon édes munkahelyEzt a cikket már régen megírtam, csakúgy, mint a bevezető részét. Júniusban akartam megjelentetni, de úgy gondolom, most aktuálisabb. A világjárvány miatt ugyanis sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre. Azonban ez egy kivételes helyzet, az otthoni munkavégzés viszont egyáltalán nem az. Az átlagos hétköznapokban is van létjogosultsága.  Ez a rész jórészt erről szól. Magam is éveket dolgoztam home office rendszerben, beosztottként és vezetőként egyaránt. Ismerem a pozitív, és negatív oldalát is. Ebben az esetben a negatív inkább szemléletmód, és helyzetkezelés kérdése. Az átálláshoz az első részben adtam néhány tippet, most a munkáltatói oldalt világítom meg. A jelenlegi helyzetben, amikor a csapból is folyik a „Maradj otthon”, a munkáltató, jól teszi, ha engedélyezi a home office lehetőségét, azon dolgozóinál, akik munkájához nem szükséges a személyes jelenlét. Rengeteg ilyen munkakör van, ugyanakkor a többiek védelméről is gondoskodni kell. Az otthoni munkavégzés tehát egyszerű, vagy mégsem?

Az otthoni munkahely nagyon sokrétű témakör. Egy magánvállalkozó esetében, főképp az első időszakban nyilvánvaló, hogy kialakít egy otthoni irodát. Még akkor is, ha bérel egy helyet. Az első részben említettem néhány szakmát, melyeket otthoni műhelyben is meg lehet valósítani. Igen, nemcsak irodai munka végezhető otthon. Nem térek ki az egyes szakmákra részletesen, csupán példaként utalok néhányra.  Vállalkozó esetében a munkáltatói oldal nem kérdés. Más esetekben már nem minden cég szereti alkalmazni. Néha mégis rákényszerül, például egy felújítás, költözés, vagy betegség miatt. Ezek különleges esetek, sok cégnél viszont teljesen normálisnak számít, hogy egyes alkalmazottak otthonról dolgoznak. Egy területi képviselő, olyan településen, ahol nincs a cégnek telephelye, otthoni irodában, vagy az autóban végzi az adminisztrációt. Ez csak egy példa, számtalan létezik még. Nyilvánvaló, hogy iratokat iktatni, raktárban pakolni, házat építeni nem lehet otthonról, de épületet tervezni igen.  Mégis, miért nem szeretik alkalmazni a home office-t oly sokan?

Az egyik fő ok, hogy nem látja a munkavállalót, nem tudja ellenőrizni a munkáját. Ebben van némi igazság, de az esetek többségében csak kifogás. Egy műhely esetében nyilvánvaló, nem tudnak együtt dolgozni. Bármilyen irodai munka esetében viszont, ma már nincs probléma. Internet minden lakásban van, csupán az eszközökről, szoftverekről kell gondoskodni. Amennyiben a munkavállaló rendelkezik saját eszközökkel, akkor még ez sem okoz gondot. Azért ebben az esetben is érdemes az amortizációt, és egyéb költségeket figyelembe venni.

Rengeteg online lehetőségünk van az irodai munka elvégzésére. Adminisztrátorok, back office munkatársak, programozók, újságírók, pénzügyi szakemberek, rendezvényszervezők, értékesítők, tervezők, elemzők, mind képesek az otthoni munkavégzésre. Mégpedig teljesítménycsökkenés nélkül, a sort szinte a végtelenségig folytathatnánk. Az ellenőrzés is online felületen történik. Akár a világ másik végéről is dolgozhatnak ugyanazon a dokumentumon. Ma már ez nem gond. Egy jó vezető képes ezt a helyzetet is kezelni. Bármikor ránézhet a dokumentumokra, láthatja, kik dolgoznak éppen azon a munkameneten. Ha mindenképpen ellenőrizgetni akarja a beosztottakat, ezt megteheti. Bár egy vezetőnek ennél sokkal fontosabb feladatai vannak, mintsem, hogy egész nap a beosztottakat figyelje. Úgy kell kiválasztani a munkavállalókat, hogy ne legyen szükség a közvetlen irányításra. Az ilyen munkatársak gond nélkül átállnak home office helyzetre. Megbeszéléseket szintén nagyon egyszerű megoldani. A hagyományos Messenger, Skype, Hangout, Zoom, mellett léteznek egyéb lehetőségek is. Nem tudja használni a vezető? Ez ma már elég nagy baj. Ha ez a helyzet, meg kell tanulni, ennyi. Egy vezető folyamatosan képzi magát, ugyanis másképp nem tudja ellátni a feladatait. Sokkal előrébb kell járnia, a többieknél, szaktudásban, és tervezésben is. Ha erre nem képes, nem alkalmas vezetőnek.

Ok, mi van azokkal a szakmákkal, melyekben megvalósítható az otthoni munka, de nem internet alapúak a feladatok? Erre létezik egy „varázseszköz”, a határidő. Le kell gyártani valamit? Amennyiben a munkavállaló, otthon kialakított munkahelyen meg tudja valósítani, csupán határidőt kell szabni a művelethez. Természetesen, ésszerű intervallumokban kell gondolkodni. Ezt bármely szakterületen érdemes bevezetni, amennyiben még nem történt meg. A csapatszellem szokott még a leggyakoribb kifogások között szerepelni. Erre a megoldás a következő: a munkavállalói home office csak részleges. Meghatározott időtartamban, meg kell jelenni a telephelyen, részt kell venni a közös eseményeken, stb. A csapatépítés így megvalósítható, bár megjegyzem a csapatszellem online is megteremthető.

Munkáltatói szempontból nézve, tehát lehet kényszer, és jól átgondolt döntés is az otthoni munkavégzés engedélyezése. Összességében a tanulság, ha lehet, akkor miért ne? Nem egy esetben sokkal hatékonyabb a munkavégzés, nincs utazási idő, költség. Az ember reggeli után belép a saját otthoni irodájába, műhelyébe, és elkezd dolgozni.  Természetesen, ezt is meg kell tanulni, és meg kell szokni, mint minden mást. Számtalan lehetőség, apró részlet, és veszély van még. Ezekre most nem tértem ki, akit bővebben érdekel, keressen az elérhetőségeimen!

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció, szervezet fejlesztés, Vezetői alapok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.