Amikor az otthon a munkahely – PDF melléklettel

Home office illusztrációMost néhány ötletet adok közre, azoknak, akik otthon szeretnének vagy kénytelenek dolgozni. Írtam mr erről néhány éve, előadásokat is tartottam a témában, elsősorban kezdő vállalkozóknak. Most azonban szinte mindenkit érint. Nem ördögtől való az otthoni munkavégzés, bár sok olyan szakterület van, ahol nem lehetséges. Ebben a cikkben néhány egyértelműnek látszó trükkről lebbentem le a fátylat, melyek sokat segíthetnek az átállásban.  Jelenleg sokan kényszerből dolgoznak és tanulnak otthonról. Ezek a tippek nemcsak most, hanem általános értelemben is hasznosak, akkor is, ha valakinek saját döntése, hogy otthon dolgozik.

Az egyik legfontosabb, hogy ne essünk ki a napi rutinból. Tudom, nem kell utazni, megszervezni ki vigye el a gyereket az iskolába, nincs portás, és sorolhatnánk. Mégis sok dolog megmarad ebben az esetben is. Értekezletet online is lehet tartani, közös internetes dokumentumban is dolgozhatunk a munkatársainkkal. Az irodai munkák többsége kényelmesen működik otthonról is. A szakmunkák egy része is megoldható. Például, sok asztalosnak, lakatosnak, van otthon is műhelye. Szóval megoldható némi módosítással a megszokott napi rutin is.

Fontos, hogy ugyanúgy keljünk fel, hiszen munkanap van, csupán a helyszín változott. A munkát időben el lehet kezdeni, ehhez azonban nem zökkenhetünk ki az időbeosztásunkból. Az is fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, mikor van munka, és mikor szabad idő. Ennek több módja is van. Csábító lehet pizsamában leülni a gép elé dolgozni, mégse tegyük! Egyrészt később sokkal nehezebb lesz visszaállni, másrészt összezavarja az időérzékünket.

Az embernek szüksége van arra, hogy az életének egyes fázisait elkülönítse. Ebben sokat segít, ha felöltözünk ugyanúgy, mintha dolgoznánk. Vagy hasonlóan. Olyan öltözetet vegyünk fel, amiben az utcára is kimennénk, vagy vendéget is szívesen fogadnánk. Gondoljunk a webkamerás megbeszélésekre, vagy tárgyalásokra, esetleg tanórákra. Nem mindegy, mit látnak rajtunk a kollégák, és az ügyfelek. Fürdőköpenyben, papucsban nem túl bizalomgerjesztő látvány egy tanár, vagy egy bróker. Szakák esetében, pedig nyilvánvaló, hogy egy lakatos, biztonsági munkaruhában dolgozik. Egy szó, mint száz, öltözzünk fel rendesen!

A következő lépést egyszer kell megtennünk, és hosszú távon fogja szolgálni a munkavégzésünket. Ez nem más, mint a munkaterület kialakítása. Ha valaki olyan szerencsés, hogy létre tud, hozni egy dolgozószobát, számára ez a legjobb megoldás. Ha ez nem lehetséges, akkor egy dolgozó sarkot kell berendezni. Ez nemcsak nekünk, hanem a környezetünknek is jó. Nekünk azért, me

rt most a munkavégzés helyén vagyunk, tehát a munkahelyen, még akkor is, ha ez a saját otthonunk része. Ez pedig segít a rutin megtartásában. Nem kell hosszan utazni, csupán néhány mátert gyalogolni, mégis belépünk abba a térbe. Ha mások látnak bennünket, tudják, hogy dolgozunk, és csak indokolt esetben zavarnak bennünket. Ehhez persze az kell, hogy ezt a területet tényleg csak munkára használjuk.

hatűridőkEzzel el is érkeztünk a következő pontunkhoz, a következetességhez, és a szabályokhoz. Igen, be kell vezetnünk néhány új szabályt. Azért, hogy a munka tényleg munka legyen, és ne veszítsünk a hatékonyságunkból, és a teljesítményünkből.  Ezeket pedig tudatosan és következetesen be kell tartanunk.  Mindezt helyes érthető kommunikációval tehetjük meg. A cél, hogy mindenkinek jó legyen a lehetőségekhez mérten. Ha tehát fel vagyunk öltözve, és a dolgozószobánkban dolgozunk, akkor ezt a többiek tiszteletben fogják tartani. Nem nyitnak be egy online, megbeszéléskor, nem küldenek el boltba, ha már úgyis otthon vagy. Igen, otthon dolgozol az otthoni munkahelyeden.

A munkához tartoznak határidők, legalábbis legtöbb esetben. Ezeket is be kell tartanunk, függetlenül attól, hol végezzük el a feladatokat. Ehhez jó időbeosztás kell. Van, aki készen kapja, és van, aki maga dönti el, mikor mivel foglalkozik. Ez szakmánként, és munkahelyenként változik.  Egy azonban minden esetben fontos, hogy a határidők be legyenek tartva. A megbízhatóság nagy kincs, kár lenne elveszíteni. Természetesen léteznek indokolt csúszások, most azonban nem ezekről van szó. Arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy otthon az ember hajlamos elkényelmesedni, ami bizonyos fokig elfogadható, de egy szinten túl káros. Az otthoni munkavégzés tehát fokozott tudatosságot követel mindenkitől. Az elején mindenképpen.

Az otthoni tanulással ugyanez a helyzet.  A napi rutin megtartása a gyermekek esetében még fontosabb.  Ők még nem élik az életüket annyira tudatosan, mint a felnőttek. Tudom, kicsit sarkos, a felnőttek sem teljesen ilyenek. Egy fiatal, gyermek, viszont még fejlődési életszakaszban van. Neki most kell megismernie a társadalmi normákat, elvárásokat. A szocializáció része az is, hogy megtanul, különbséget tenni tanulás, munka, és szórakozás között. Az ő esetükben a tanulás a munka. Ugyanakkor lehet játék is, hiszen abban a korban vannak, amikor minden újdonság, így mindenből tanulnak.

A szülőknek tehát hatalmas felelősségük van az otthoni tanulás segítésében. A diákok esetében is hasonló a helyzet, int a felnőtteknél. Időben kell felkelni, felöltözni, berendezni egy tanulószobát, vagy sarkot. Az időbeosztás ugyan nem olyan szigorú, mintha ténylegesen iskolában lennének, de itt is van egy iskolánként eltérő rendszer, amihez alkalmazkodni kell. Most a szülőnek kell ellenőrizni, hogy végzett-e a feladattal, megkapta-e a következő anyagot, szükség esetén segíteni a tanulásban. Ez munka mellett nem könnyű, ugyanakkor minden szülőnek hasonló helyzete van.  Ez talán kicsit több megértést követel mindenkitől. A megoldásra kell törekedni, és könnyebb lesz az átállás. Készítettem egy összefoglalót, a legfontosabbakról. Sok sikert mindenkinek az otthoni munkavégzéshez!

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.