Ifjúsági szakmai képzések pro, kontra, és ahol a ló van

tabla inverzMost a mélyére ásunk az ifjúsági szakmának, vagyis inkább egy kicsit megkaparjuk a felszínt. Az utóbbi időben ugyanis megfigyeltem néhány alapvető problémát, ami nem tesz jót a szakmának. Mindenkinek igaza van, és senkinek sincs. Tehát részben, mindenki birtokol valamennyi igazságot a véleményével, ugyanakkor mégis megfigyelhető némi ellentét, az elmúlt évek történései kapcsán. Nincs a birtokomban a bölcsek köve, de az ésszerűséget igyekszem alapul venni, amit sokszor még nálam tapasztaltabb szakemberek is figyelmen kívül hagynak. Más szóval, a ló két oldalát megvizsgálva megkíséreljük megtalálni a lovat középen. Nem fog beleférni minden részlet ebbe a cikkbe, de akit érdekel bővebben, szívesen beszélgetek vele személyesen a témáról.

 Az ifjúsági szakmában sokan, és sokféleképpen foglalkoznak fiatalokkal. Lehet tanár, tréner, orvos, edző, ifjúságsegítő, mind fiatalokkal foglalkozik.  Most azonban nem a hagyományos megközelítést alkalmazzuk, hanem az ifjúsági oldalról közelítünk.  Az elmúlt évtizedekben, több fogalom született, a szakma átfogó, mindenki számára érthető elnevezésére. Leginkább az ifjúságsegítő elnevezés maradt meg a köztudatban, ezért, ebben a cikkben is legtöbb esetben ezt használom. Ifjúsági koordinátor, ifjúsági mentor, kortárs mentor, és még sorolhatnánk az egyéb elnevezéseket, melyek képzés szinten is megjelentek.

Azonban mint minden ilyen esetben, a képzés rangsorolásában több táborra oszlott a szakma. Egyben mindenki megegyezett, hogy a tudományos elfogadtatás a legmagasabb képzési formákkal lehetséges. Ebben van igazság, de nem szabad összekeverni az egyes képzési formák, szintek alapvető célját. A középfokú képzések másról szólnak, mint a felsőfokú képzések. Arról nem szólva, hogy még ezeken belül is van szegmentálódás. Egy szakterület esetében, a jelenleg hatályos besorolást figyelembe véve, egyaránt fontos, a BA, és MA diploma megszerzésének a lehetősége, de az alacsonyabb szinteken is van jelentősége. Az ifjúsági szakma évekig egyet jelentett az önálló ifjúságsegítő FSZ, azaz  felsőfokú szakképzéssel. Most sajnos nem önálló szakként, hanem választható specializációként elérhető BA szinten. Ez részben előrelépés, ugyanakkor az önálló szak megszűnt. Ez a helyzetmegosztottságot teremtett a szakmában, amit meg is értek.

A teljességet az jelentené, ha lenne önálló BA, MA és FSZ képzés is. Ezt a törvényhozás egyelőre nem engedte, a közművelódési szakmának sem, hiszen a két szakterület jelenleg a közösségszervező szakban kapott helyet. Mindkét esetben választható szakirányként. A felemás helyzetben véleményem szerint az lehet a megoldás, ha a jelenlegi rendszeren belül megerősödik a szakterület annyira, hogy elkerülhetetlen legyen a teljes szakképzés i terület lefedése. Ez kényszerítő erővel hat az aktuális törvényhozó testületre.

Az elfogadottságnak azonban csak az egyik oldala a tudományos világ. A másik, ugyanolyan fontos része a társadalmi beágyazottság. Ha a leendő hallgatónak fogalma sincs arról, mit is fog dolgozni, ha befejezte tanulmányait, nagy baj van. Egy orvos, könyvelő cipész esetében egyértelmű, mindenki számára mit csinál napközben. Az ifjúságsegítő esetében, már nem ilyen egyértelmű. A szakmának igen széles spektruma van, ezért nehéz a meghatározása is. Ugyanakkor a szaktudás esetében is nagyok a követelmények, éppen a sokrétűség okán. Ez tipikusan olyan szakma, ami egyszerűnek tűnik, a valóságban, viszont, hatalmas a felelősség, és a sokrétű képességek, szaktudás miatt nehéz. Erről mát korábban írtam, milyen fontos szerepe van az ifjúsági szakembereknek a szocializációban, sokszor olyan szereplőket kell pótolnia, mint a szülő, tanár, pszichológus. Kortárs segítők, vagy régebben mentorok, esetében a testvér, barát, szerep s nagy hangsúlyt kap.  Röviden, nem könnyű, mégis a társadalmi beágyazottság mértéke alacsony, vagy csak nem tudatosul eléggé az állampolgárokban.

A szakmának tehát egyszerre kell dolgoznia azon, hogy tudományosan, és társadalmilag is elismert legyen, a kettő pedig nem megy egymás nélkül. Mindegyik egyaránt fontos, nem tehetjük meg, hogy csak az egyiket, vagy csak a másikat részesítjük előnyben. Nos, ennyi fért ebbe a cikkbe az ifjúsági szakma mélységeiről.  Próbáltam az egyes árnyalt részleteket megvilágítani, mindazok számára, akik egyik, vagy másik oldalon állnak. Összefogásra,és szakmai érdekképviseletre van szükség, ez pedig nem a végleteknél van, hanem középen. Véleményem szerint az elismertség megvan, csak nem tudatosult, eléggé, ahhoz, hogy mindenkinek egyértelmű legyen az ifjúsági szakember tevékenysége.

A bejegyzés kategóriája: Ifjúsági munka
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.