Hat éves lett a D2

D2 SzegedIgen, hat éve nyitotta meg kapuit a D2 Szegeden,a Szegedi Ifjúsági Ház nonprofit KFT részeként.  (Ma Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont nonprofit KFT) A folyamat azonban mint már sokszor írtam, sokkal korábban kezdődött. Évtizedekkel korábban. A szegedi ifjúsági szakemberek régóta dolgoztak azon, hogy egy ilyen intézmény létrejöhessen a napfény városában. Nem egyedülálló abban az értelemben, hogy az országban, és a világon is sok hasonló hely van.  Abban az értelemben viszont különleges, hogy komplex szolgáltatást nyújt, alacsony küszöbű, könnyen hozzáférhető, és térítésmentes. Ilyen is sok van, de jóval több a speciális igényekre szakosodott intézmény. A hat év történéseit felsorolni is nehéz lenne.

Azért megpróbálok néhány érdekesebb, fontosabb mérföldkövet kiemelni. Az első rendezvény mindössze a nyitás utáni nyolcadik napon egy flash mob volt, ami az emberi jogokra hívta fel a figyelmet.  Újraindult a Középiskolások Hete azaz a KÖ7 amit évtizedes szünet után szervezett újjá a D2 csapata.  Még az első évben kezdődött az a folyamat amelyben később nemzetközi projektek valósultak meg, EVS önkéntesek érkeztek, és Eurodesk partnerré vált a D2. Televíziós ifjúsági magazinműsor, rádióműsorok, és színpadi produkciók készültek.  Szakmai módszertani kiadványokat, társasjátékokat alkotott a csapat. Koordinálja az Iskolai Közösségi Szolgálatban résztvevő fiatalokat, a Kultúra Ifjú Nagyköveteit, és részt vesz az Egészséges Szegedért programban is. A D2 csapata a SZIN Civil Falu megvalósításában is tevékeny részt vállal. Mindezt a heti rendszerességű ifjúsági klubok, rendhagyó órák, iskolai foglalkozások táborok,  hazai és nemzetközi projektek ,tanácsadások mellett.

Elhivatott tapasztalt, szakemberek foglalkoznak a fiatalokkal, nap mint nap. Sokuknak meghatározó, pont az életében a D2, ezért nem mindegy, kik dolgoznak itt. Speciális feladat ez, ami kívülről ugyan játéknak tűnik, ám sorsokat formál, és ezért hatalmas felelősség.  Jó érzés látni, amikor egy fiatal, aki nehéz élethelyzetben van, kezd kinyílni a világ felé,  fejlődése és élete jó irányba  fordul.  Talán egy mosoly, egy mondat, vagy szakszerű beszélgetés az oka, a lényeg ugyanaz, egy ember elindult azon az úton amin végigsétálva a társadalom hasznos tagjává válik. Ehhez kell a szaktudás, és a tapasztalat.  A D2 munkatársai mindkettőben bővelkednek.

A magam részéről örömmel tölt el, hogy részese lehetek ennek a csodának, amit D2-nek hívnak. Örülök, hogy sok elképzelés, amit évekkel azelőtt papírra vetettem, hogy a D2 megnyílt, mára megvalósult.  Hálás vagyok azért, hogy az egyik alapító lehetek, és remélem, hogy még sokáig segíthetem majd itt a fiatalokat, és vezetőként, trénerként a fiatalokkal foglalkozó szakemberek következő generációját is.  Örülök, hogy Vajda Árpád, akkori ügyvezető igazgató, és Magyar Szabolcs szakmai vezető olyan szakmai alapokat tettek le melyekre lehetett, és lehet építeni. Remélem, hogy ezek az alapok kitartanak majd nehezebb időkben is, és találkozhatunk a D2 hatvanadik születésnapján is.

A bejegyzés kategóriája: Hírek, Ifjúsági munka
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.