Kommunikáció – Vezető nélküli csapat

csoport vezeto nelkul 1Egy érdekes szituáció, amikor egy csapat, vezető nélkül tevékenykedik. Ennek sok oka lehet.  A régi vezető távozott, és a cég takarékossági, vagy egyéb okokból nem jelölt ki új embert a posztra, vagy a tevékenység nem igényel külön vezetést. Ilyen esetekben jól jön, ha a csapattagok alkalmazzák a rang nélküli vezetés fogásait, amiről már volt szó. Kommunikáció tekintetében itt egyenrangú felek közt valósul meg. Tehát mellérendelő információcseréről beszélünk. Nincs felfelé, vagy lefelé, csak oldalra, és szigorúan feladatközpontú.

Más szóval, a közlés elsősorban szakmai, és a feladathoz kapcsolódik, ahogyan a válasz is. Ilyen esetben általában mindenki a maga szakterületén dolgozik, és a közös munka csak a végső fázis. Jellemző, még vezetők csoportjára, ahol, nincs egy kijelölt felsővezető, vagy elnöklő tag. Nyilván vezetők esetében nincs szükség tényleges irányításra, esetleg koordinációra. Elképzelhető, hogy egy idő után, a koordinátorból irányító vezető lesz. Esetleg őt jelölik a betöltetlen pozícióra, de nem mindenkor ez a jó megoldás. Ha jól működik a csoport, akkor nincs értelme a munkamenetet, és a viszonyokat megbontani, főként, ha tényleg egyenrangúak a felek. Ez ugyanis feszültséget teremthet, hiszen a többiek úgy érzékelhetik, hogy a másik ok nélkül, kivételezett helyzetben van. Célszerű elemezni helyzetet, és csak akkor megbontani az egységet, ha valóban szükséges.

A rang nélküli vezetést alkalmazva, felesleges lehet a kinevezett főnök. Ha hivatali rend miatt mégis kell, legjobb, ha megnézzük, kik alkalmasak a posztra, szakmai ismeretek és tapasztalat alapján. Az úgynevezett „öreg rókák” és „nagy öregek” általában a legjobb választások, főképp, ha vezetői tapasztalattal, és nagyfokú elkötelezettséggel bírnak. Ami ebben az esetben valószínű megkérdőjelezhetetlen és sok évet jelent. Jó részük állandóan képzi magát, ugyanakkor szaktekintélynek számítanak. Ha a kezdetektől ők adták a szakmai hátteret, akkor végképp, nem kell tovább gondolkodni vezető terén. Több egyén esetében azt kell mérlegelni, kinek a kiemelése jár kisebb feszültséggel, ami a csapat széteséséhez, motiváció- és teljesítménycsökkenéshez vezethet. Ez is egy kommunikáció a cég részéről. Az alkalmazottak felé irányul a munkájuk elismerését, vagy épp ellenkezőjét közölve. A szervezet magatartása, ugyanolyan metakommunikáció,mint az emberi testbeszéd. Lehet vele építeni,és rombolni is. Ha egy jól működő csapatban megjelenik a hierarchia, az könnyen lehet negatív hatású.

Csapaton belül vezető nélkül,mindenki egyéni vezetőként működik. A közös részeket tárgyalják egyenlő felekként, szaktudásalapján elosztva a feladatokat közösen jelölik ki  a határidőket. Egyszerre demokratikus, és despotikus. Ilyen csapatban mindenki maximalista, és minőséget tartja szem előtt. Így hatékony, és termelékeny marad, irányítás nélkül is. Az egyének azonban,magukkal szemben kritikusak. Egy ilyen csapat mindenképpen hasznára válik a cégnek.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.