Prezentáció online térben

online meeting prezentációA prezentációval régebben konferenciákon, oktatási intézményekben, vállalati értekezleteken lehetett találkozni. A hagyományos előadásokról már írtam, most az online térben megvalósított bemutatókról lesz szó. Az utóbbi hónapokban ugyanis a mindennapjaink része lett az internetes egyeztetés, és az online oktatás, vagy munkavégzés. A hagyományos prezentációk hibái online felületeken hatványozottan jelennek meg. Sokkal észrevehetőbb, minden apróság. Jobban látszik az előadó és a slide is. Hogyan lehetünk jobbak, és milyen alapvető elvárások vannak online előadás esetében? Ezt vizsgálom ebben a részben.

A diasor elkészítése hasonló, mint a hagyományos esetekben. Azonban figyelembe kell venni az internetes felületek sajátosságait. Az egyszerűbb mindig jobb elv, itt teljesen igaznak bizonyul. Az egyébként látványos animációk, gyengébb internetkapcsolat esetén akadozhatnak, és meg is állhatnak vetítés közben ezzel ellentétes hatást váltanak ki a nézőkből.  Online előadásra szánt anyagoknál, ha lehet inkább ne használjunk beépülő animációt.  Ha mindenképpen el szeretnénk választani egyes részeket a dián belül, akkor készítsünk több diát animáció helyett. Ha soronként szeretnénk, megjeleníteni a dia tartalmát akkor soronként kell új diát készíteni. Ez akkor is hatásos, ha pdf dokumentummá alakítjuk a diasort. Ez célszerű megtenni, ugyanis előfordul, hogy a vetítés nem működik. Hagyományos prezentálás esetében is jó trükk.

Személyes formában megvalósuló előadások esetében, a helyszín adott, annak minden jellegzetességével. Online felületen nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő körülményekről. Lehetőleg semleges legyen a hátterünk, csendes a környezetünk. Gondoskodni kell a megfelelő megvilágításról. Fénnyel szemben helyezkedjünk el. Lehet ablak, vagy lámpa, a lényeg, hogy jól látszódjunk.  Fénynek háttal ülve csak az árnyékunkat látják, ami ismerős lehet a rendőrségi magazinokból. Ha előadást tartunk vállaljuk magunkat. Egy előadóteremben sem bújik az előadó a függöny mögé. A különbség annyi, hogy online felületeken saját magunkat is látjuk. Ezt el kell fogadnunk. A hátink mögül jövő fény, azon túl, hogy árnyékban tartja az arcunkat, visszatetszést kelt, ugyanis egyesek glóriaként értelmezhetik, ami beképzeltségre utalhat. Nincs értelme rejtőzködni, ha mi tartunk előadást.

Az előadásmód, legyen természetes, online térben ez is hangsúlyosabbá válik. A túl teátrális, vagy épp felületes prezentáció nevetségesen hat. Sokaknak visszatetsző, ha az előadó forog, vagy hintázik a forgószéken.  Ha ezt el akarjuk kerülni, inkább cseréljünk ülőalkalmatosságot. Jó, ha tudjuk kezelni az írásos üzeneteket is, így látjuk a kérdéseket. Nem mindig van idő hosszadalmas kérdés-válasz részre. Alapvető elvárás, de online is tartsuk az időt! Az internetes események sokkal fárasztóbbak, int hagyományos társaik. Körülbelül ötven percenként célszerű meg szakítani egy rövid szünettel, ha oktatásról van szó. Konferenciák esetében törekedjünk rövidebb, intenzív előadásokkal. Szünetre itt is szükség van körülbelül másfél óránként.

A bejegyzés kategóriája: Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.