Szakértők kommunikációs szempontból – 2. rész

A szakértők sokfélékAz első részben azt vizsgáltuk, hogyan navigáljunk a szakértői álláspontok között. Most a másik oldalt világítjuk meg, tehát a szakértők oldaláról vizsgálódunk. Nem mindegy ugyanis, hogy szakemberként hogyan kommunikálunk a nyilvánosság előtt. Ha valamit elrontunk, akkor bizony sok év munkája vész kárba. Egy szakértőnek az egyik legfontosabb a hitelesség. Ha ezt elveszíti, akkor tulajdonképpen mindent elveszített. Tévedni természetesen lehet, hiszen a szakértő is ember, viszont nem mindegy miben, és mekkora mértékben nyúlt mellé. Egy életművet tehet tönkre egy ilyen eset, de az is, ha csupán rosszul kommunikál az illető. 

Előfordulnak olyan esetek is amikor felhasználják bulvár, vagy politikai célokra, ezáltal fokozatosan csökken a hitelessége, komolytalanná válik a személye. Ha ez párosul a már említett hiányosságokkal, akkor tulajdonképpen vége is lehet a karrierjének. Egy idő után már nem lesz hasznos a bulvárnak, vagy kínossá válhat politikailag, a tudományos életben pedig már régen csak bohócnak tartják. Ha nem ér el komoly szakmai eredményeket, akkor nincs tovább. Ezek a helyzetek mind elkerülhetők.

Hogyan? Egészen egyszerűen. A helyén kell kezelni a dolgokat. Aki remek szakértő, de nem jól kommunikál, az maradjon a háttérben, amíg el nem sajátítja egy elfogadható szinten.  Legtöbb szakember azért képes megoldani ezeket a helyzeteket. Ugyanakkor, ha valaki remek előadásokat tart, de nyilatkozni képtelen megfelelően, akkor maradjon az előadásoknál, míg el nem sajátítja a nem formális szereplés képességét. Sokan írásban kommunikálnak jobban, ők jól teszik, ha írásban válaszolnak a kérdésekre. Blogolhatnak is, amit az újságírók idézhetnek. Azonban minden nyilvános szereplés előtt fel kell készülniük akár sablonmondatokkal, mint a politikusoknak. Javasolt, trénerek felkérése. Nagyon sokat tud segíteni, ha gyakorolják a várható helyzeteket.

Tisztséget pedig akkor érdemes elvállalni, ha felkészültünk a nyilvánosság előtti szereplésre.  Ha mindenképpen kell az a pozíció, mert „nagyon ritkán adatik meg”, meg „egyszer az életben” típusú lehetőség, akkor felelősségteljesen gondolkodva ideje fejleszteni a kommunikációs képességet. Ha emberünk mégis úgy érzi, képtelen erre, és nem kerülhető el a gyakori nyilvános szereplés, akkor el kell gondolkodni, azon, alkalmas-e a posztra. Nem elég a szakértelem ilyen esetekben, hanem tudni kell szerepelni is. Sokszor szóvivők segítségével kezelhető a helyzet, sokan alkalmazzák is ezt a módszert. Így még nagyobb tekintélyt szerezhet magának szakemberünk, ha csak indokolt esetben szólal meg.  Még nagyobb jelentősége lesz a szavainak, hiszen most személyesen ő szólalt meg.

Nagyon fontos a stílus, ahogyan kommunikálunk. Minden szakértőnek ki kell alakítania a maga nyilvánosan ismert karakterét, amely természetesen nem különbözik a megszokott emberi természetétől. Hitelesnek kell maradnia, és természetesnek.  Könnyen mesterkélt, vagy művi lehet a szereplés ha erre nem figyel oda, így pedig veszít a hitelességéből. Nagyon fontos, hogy a célcsoportnak megfelelően kell alakítani a közlést. Nem mindegy, hogy gyereknek tartunk előadást, vagy a tudományos közegnek. Teljesen más fogásokat kell használni, akkor is, ha nyilvánosság előtt televízióban, rádióban vagy rendezvényen nyilatkozik valaki szakértőként.

Összefoglalásképpen úgy fogalmazhatunk, hogy minden szituáció egyedi, ezért mindegyik más megoldásokat kíván. Figyelni kell a saját képességekre, folyamatosan fejleszteni, és pótolni a hiányos részeket. Szakértőként a hitelességre kell törekedni, csak abban és úgy megnyilvánulni, amiben, és ahogyan a legjobb teljesítményt képes nyújtani.  Nem célszerű elköteleződni egy szűkebb nézőpont mellett, főleg, ha az nem szakmai. Ronthat a megítélésen, ha valamely ideológia mentén próbál meg valaki szakérteni. A saját egyéniségének megfelelő formát érdemes választani, viszont nem ragadhat meg csak egy módszernél, igenis fejlesztenie kell magát. Például az írásos válaszok mellett szóban is képessé kell válni a kommunikációra.

Legcélszerűbb a hiteles, ugyanakkor a célközönségre alkalmazott megfogalmazás, és kerülendő a szükségtelen szakszavak használata nyilvánosság előtt. Vegyes vagy laikus közönségnek meg kell magyarázni a fontosabb kifejezéseket!  Ha ezeket az alapvető elvárásokat megteszi a szakember, akkor sokáig hiteles maradhat, és sokszor fogják keresni.  Konkrét kérdésekkel elérhetőségeimen bátran kereshet akinek felkeltettem az érdeklődését.

Kategória: Hírek | A közvetlen link.